Luut de Zee wint ONK Olympiajol zeilen

Luut de Zee

Van weinig wind naar onstuimig, van zon naar regen en weer terug: het ‘Magic Marine – ONK’ op de Beulaker kende afgelopen drie dagen wisselende uitdagingen voor de 72 startende Olympiajollen. Daan Kagchelland is door Marit Bouwmeester dan eindelijk afgelost als winnaar van het laatste Olympisch zeilgoud.

De tachtig jaar oude Olympiajol is heden ten dage weer één van de grootste en meest actieve klassen op de Nederlandse wateren. Zo bleek ook weer op het mooie wedstrijdwater in de Kop van Overijssel waar het goede verloop in handen was van de WSV Belterwiede.

Nagenoeg alle sterke Nederlanders en diverse Duitsers stonden aan de start. De kersverse Duitse Kampioen Ton op de Weegh, centraal op een oranje gekleurd podium te Steinhude, maar ook Jan ten Hoeve (zeilend onder GER en huidig Duitse Ranglijst aanvoerder) alsmede tientallen Nederlandse titels uit diverse klassen zeilden mee, verdeeld over de brede groep kanshebbers. De NL toppers waren een week eerder enigzins geprikkeld teruggekeerd van het EK in Oostenrijk waar het podium geheel Duits was. Op eigen water moest het Wilhelmus weer klinken!

Kampioen werd Luut de Zee uit Drachten, slecht de tweede keer in de lange historie dat een Fries Nederlands kampioen werd. Voor deze echte Fries leek het wellicht slechts een troostprijs na het eerder op bizarre wijze mislopen van het blauwe Sneekweek-bord. Maar zijn blijdschap was toch groot! Hij volgde Stefan de Vries op, die door zijn beroep als zeilcoach in Turkije zijn titel niet kon komen verdedigen.

In Luut’s nek hijgde Thies Bosch uit Abcoude, leidend in de Nederlandse ranglijst, die op de laatste dag met een 2, 1, 1 nog erg dichtbij kwam. Gevolgd door Jan ten Hoeve uit Bad Zwischenahn die op Sneek de titel wél voor Luut de Zee zijn neus had weggesnoept. Het Nederlands volkslied klonk dus weer als afloop van een gezellige en sportief kampioenschap!

Podium ONK Olympiajol

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun omnichannel E-commerce strategie en Marketing automatisatie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen, won 2x de Antwerp Race (IRC en Sportboten) en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: