Nederland wordt zesde America’s Cup uitdager in 2021

America’s Cup

Het is officieel; Emirates Team New Zealand en het Royal New Zealand Yacht Squadron hebben zojuist een ongewoon persbericht verzonden waarin we lezen dat Nederland aanvaard werd als zesde uitdager (Challenger) voor de 36ste America’s Cup.

De inzending wordt een samenwerking tussen de twee oudste jachtclubs van Nederland: de Koninklijke Nederlandse Zeil en Roeivereniging Muiden (1847) en de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas (1851). Ze vervoegen nu Luna Rossa (ITA), American Magic (USA), INEOS Team UK (UK), Malta Altus Challenge (MLT) en Stars & Stripes Team USA (USA).

Zeven America's Cup teams

Deze laatste uitdager brengt het huidige aantal America’s Cup teams op zeven, inclusief titelverdediger Emirates Team New Zealand is dit grootste aantal sinds de 32ste America's Cup van 2007 in Valancia.

Wie wordt het Nederlands America's Cup team?

In november konden we al melden dat Simeon Tienpont grote ambities heeft om met een Nederlands team aan de volgende America's Cup deel te nemen. Simeon's droom zou wel eens in vervulling kunnen gaan. Het komt er voor hem nu op aan om de broodnodige budgetten te vinden,  een slordige 100 tot 150 miljoen US dollar (volgens voormalig winnaar Dennis Connor).

Simeon Tienpont

Simeon Tienpont won de 34ste America's Cup met Oracle Team USA.

Toch moeten we sceptisch zijn want het persbericht verzonden door ETNZ was enigszins ongewoon. In de aankondiging werd geen enkele zeiler genoemd, noch de jachtclub voorzitters Jacob de Groot  en Michiel van Dis.

De aankodinging van ETNZ daarentegen citeerde niet één persoon, maar bevatte wel deze anonieme quote:

"Dit is echt positief nieuws voor het evenement in Auckland dat in 2021 gezeild wordt. De realiteit is dat hoe meer teams deelnemen aan de Prada Cup Challenger Selection Series, hoe groter het spektakel op het water zal zijn en hoe beter het economische rendement voor Auckland en Nieuw-Zeeland. Dit is altijd de doelstelling geweest van Emirates Team New Zealand sinds we de America's Cup in 2017 wonnen.”

"We moeten nu met sponsor Prada en de Challenger of Record (Luna Rosa) de plannen van het evenement bespreken in het het kader van dit spannende nieuws. We hopen en verwachten dat beide deze inzending omarmen in lijn met de onderliggende filosofie van de America's Cup, namelijk een vriendschappelijke competitie tussen verschillende landen".

Met of zonder condities?

Als de Nederlandse uitdaging gemaakt werd zonder condities dan kon deze onmiddellijk geaccepteerd door Royal New Zeland Yachts Squadron zonder "in bespreking" te moeten gaan met sponsor Prada en de Challenger of Record* (Lunna Rossa) en te "hopen" dat ze de inzending omarmen. Maar als de Nederlandse uitdaging condities heeft heeft dit tot gevolg dat het America's Cup protocol gewijzigd moet worden en dat zou de Challenger of Record* kunnen weigeren. Redenen die we hiervoor kunnen bedenken zijn dat Luna Rossa zo het aantal uitdagers kan beperken, of dat Nederland het op een akkoord heeft kunnen gooien op vlak van inschrijvingsgeld en hiermee een budgetvoordeel heeft, of dat Nederland technische know-how mag kopen in het buitenland.

* Wat is een Challenger of Record?

Een Challenger of Record is de "jachtclub" die de eerste officiële uitdaging binnenbrengt bij de Defender (verdedigende) jachtclub. De Challenger of Record kan worden vervangen door de winnaar van de "Challenger Selection Series". De winnaar van de "Challenger Selection Series" wordt dan de Challenger en racet met de Defender in de uiteindelijke finale America's Cup Match.

Wordt vervolgd.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: