Volvo trekt zich terug uit Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race organisatie heeft op 31 mei 2018 bevestigt dat de volgende editie van de race in 2021 van start zal gaan met een nieuwe eigenaar: Atlant Ocean Racing Spain. Volvo Group en Volvo Cars zijn dan geen eigenaars meer.

Atlant Ocean Racing Spain, onder leiding van Richard Brisius, Johan Salén en Jan Litborn, neemt de Volvo Ocean Race over van Volvo Group en Volvo Cars, de mede-eigenaren van het evenement in de afgelopen 20 jaar.

Brisius, Salén en Litborn hebben uitgebreide ervaring in de prestigieuze ronde de wereld race. In de afgelopen 28 jaar waren ze betrokken bij zeven verschillende Volvo Ocean Race-campagnes. Brisius en Salén begonnen als bemanningsleden in de race van 1989-90, waarna ze succes hadden als teammanagers, met winnende campagnes als EF Language (1997-98) en Ericsson 4 (2008-09). Meest recent vormden ze het teammanagement van Team SCA, de volledige vrouwelijke boot in de vorige editie.

In November 2017 zijn Brisius en Salén aangesteld als President en co-President van de huidige editie van de Volvo Ocean Race.

Richard Brisius en Johan Salén

Richard Brisius en Johan Salén

“De geschiedenis van deze race rond de wereld is inspirerend en de toekomst is veelbelovend,” zei Brisius.

“Deze race gaat over mensen en ik voel me vereert door het vooruitzicht om op deze manier samen te werken met de beste atleten en sportprofessionals in de wereld, evenals met de belangrijke partners en gaststeden.” 

“Ik heb het geluk gehad dat veel van mijn dromen zijn uitgekomen. Eerst de droom om deze race te zeilen, toen mijn droom als teammanager, gevolgd door de droom om de race te leiden, en nu de droom om de toekomst van de race te kunnen sturen.” 

“We zijn hier voor de lange termijn en we zijn vastbesloten om het sterke merk van een duurzaam prestigieuze wereldklasse evenement te behouden. Ik kijk ernaar uit om deel uit te kunnen maken van de ontwikkeling van deze unieke race door samen te werken met de teams, gaststeden, Volvo en al onze belangrijkste stakeholders.” 

Richard Brisius

Richard Brisius

Mogelijks twee type boten tijdens de race in 2021

De organisatoren van de race overwegen om in 2021 twee verschillende type boten in dezelfde race te laten strijden. Zodat deelname mogelijk is met de bestaande Volvo Ocean 65 eenheidsklasse en een nog nader te bepalen klasse.

“We zullen blijven innoveren, het is veelbelovend dat we nu vanaf dag één over de lange termijn kunnen nadenken, nu we de middelen hebben om de volgende race alvast te kunnen garanderen,” aldus Salén. 

“Door een bestaande andere klasse toe te laten in de race kunnen we profiteren van een bestaande vloot van raceboten die up-to-date zijn en voorzien van de nieuwste technologie. We zien dit als de manier om de beste zeilers van de wereld uit te dagen met een klasse die ontwikkeling aanmoedigt en vooroploopt in de sport.” 

Johan Salén

Johan Salén

De huidige leiders van de Volvo Ocean Race zullen de komende weken met belanghebbende blijven communiceren om de race naar een volgend niveau te tillen. Commercieel en vanuit een sportief perspectief met als doel om aan het einde van deze race meer bekend te kunnen maken over de toekomst van de race. 

Nu de volgende editie van de race in 2021 vast staat, is de verwachting dat extra race activiteiten zo vroeg mogelijk zullen plaatsvinden om enerzijds belanghebbenden een langere periode van activering te bieden in de aanloop naar het begin van de volgende race en anderzijds om nieuwe teams de mogelijkheid te bieden om een intensief trainingsprogramma op te zetten. 

Volvo Cars wordt sponsor in 2021

Volvo Cars blijft als sponsor verbonden aan de 2021 editie van de race. Daarnaast worden er al gesprekken gevoerd met bestaande gaststeden en sponsors voor zowel de editie van 2021 als activiteiten voorafgaand aan deze editie. 

“De Volvo Ocean Race is voor ons een geweldig platform geweest voor het opbouwen en onderhouden van klantrelaties, het versterken van het Volvo-merk en het presenteren van ons bedrijf en onze producten aan een wereldwijd publiek,” zegt Kina Willeke, Executive President van Volvo Group Communication. 

“Na twintig jaar vinden we dat het tijd is om de verantwoordelijkheid voor deze prestigieuze wedstrijd over te dragen aan een nieuwe en capabele eigenaar met de ervaring en knowhow die nodig is om de race verder te ontwikkelen”, zegt Björn Annwall, Senior Vice President Volvo Cars. “Volvo Cars blijft de volgende editie van de race ondersteunen als sponsor met speciale aandacht voor duurzaamheid.” 

Volvo Ocean Race start in Alicante

De huidige editie van de Volvo Ocean Race startte in Alicante, Spanje in oktober 2017. 

Op het water kent de huidige Volvo Ocean Race een meeslepende competitie en belooft het, met nog drie teams die kans maken op de eindoverwinning, één van de spannendste finishes in de geschiedenis van de race te worden. 

Volgens de huidige organisatie zet deze editie van de race de nieuwe standaard voor mediawaarde, race village bezoeken en fan engagement. Daarnaast creëert de race een belangrijke economische impact voor de gaststeden.  

Deze Volvo Ocean Race 2017-18 editie zal op 30 juni eindigen met de finish in Den Haag.

https://www.volvooceanrace.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: