Open Belgisch Kampioenschap Draak zeilen in Oostende

Draak zeilen

Van 2 tot 5 augustus wordt in Oostende het Open Belgisch Kampioenschap in de Draken klasse gezeild. Er worden 27 boten verwacht met de topzeilers van Oost Engeland, Nederland en natuurlijk België.

“Voor het eerst is er ook een Franse boot uit Deauville bij”, zegt Anne Vanneste, secretaris van de Drakenklasse, “Eric Le Bon en zijn geroutineerde bemanning is een geroutineerd team om naar uit te kijken.”

Zal meervoudig Belgisch Kampioen Ben Van Cauwenbergh zijn titel behouden die hij al vele malen heeft binnengerijfd? 

“De tegenstand wordt steeds groter, want onze zeilers worden jaar na jaar beter.” Zegt de in Duitsland wonende Antwerpenaar. “We hebben geen geheimen voor elkaar, we delen dus alle technische wetenswaardigheden in de vele momenten rondom de wedstrijden. Er zijn ook jonge zeilers bijgekomen en er is recent geïnvesteerd in nieuwe boten.”

Van Cauwenbergh heeft zelf net de RUS 27 gekocht, - de Fl4t Out- een boot van een professioneel Russisch topteam die de jongste twee jaar nooit uit de top vijf van de internationale Draken-wedstrijden is geweest.

“Of dit een garantie op winst is, is nooit zeker, maar het geeft wel een zekerder gevoel.”

Naast de moderne, gepimpte kunststof versies van deze in 1928 ontworpen boot, doen er ook massief houten classics mee zoals de Old Vic en de Passivite.

Van podiumroutine wil Van Cauwenbergh niet beschuldigd worden.

“Varen op de Noordzee is extra uitdagend omwille van de stromingen. Dat maakt het tactisch aspect nog belangrijker dan op bijvoorbeeld meren, terwijl tactiek in een vloot met boten die allemaal zo goed als dezelfde snelheid hebben heel belangrijk is.”

Zeilen voor Oostende

Oostende, Stad aan Zee, is al meer dan 70 jaar het epicentrum voor deze traditionele zeilbotenklasse die -na een zijsprong als Olympische klasse- niets van haar competitieaura heeft verloren. Dagelijks zeilen deze sierlijke boten -zonder hulpmotor- de havengeul uit , op donderdag 2 augustus rond 11.30 uur, op de drie volgende dagen rond 9.30 uur. 

Labels

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: