VIDEO: Orka's vallen wedstrijdjacht aan en beschadigen roer

Orka's vallen wedstrijdjacht aan

Het komt wel vaker voor dat er orka’s gesignaleerd worden voor de kust van Galicië in noordwest Spanje maar dat orka’s het roerblad van een zeiljacht als speelgoed zien en het daarna beschadigen is vrijwel uniek te noemen. De bemanning van het cruiser-racer zeiljacht Mirfak, een marine opleidingsboot, kon op video vastleggen hoe drie orka’s met het zeilsjacht meezwommen, herhaaldelijk het zeilajcht raakten en vervolgens het roer beschadigden.

Het voorval deed zich voor zondag 30 augustus rond 18:30 uur in de Rias Baixas voor de kust van de autonome regio Galicië waar regelmatig orka’s gezien worden in de Atlantische Oceaan. Meestal blijft het daarbij en worden er foto’s en video’s gemaakt. Dit keer besloot een groep van drie orka’s met een zeiljacht mee te zwemmen en het zelfs te beschadigen.

Zoals deels op de video te zien is zwommen de orka’s naast en onder het zeiljacht mee. Daarbij raakten de orka’s enkele keren het schip en brak een stuk van het roer af. Dat afgebroken stuk dreef in de zee en de orka’s besloten daar nog even mee te spelen en erin te bijten.

Roer beschadigd door orka's

Afbeelding: Het roerblad deels hersteld na geraakt te zijn door orka's.

De Mirfak is een cruiser-racer zeiljacht van 6 ton en 12 meter lang dat zijn thuishaven heeft in A Graña. Het is een opleidingsschip voor cadetten. Afgelopen zondag vertrok het zeilschip richting Asturië waar het vrijdag deel zal nemen aan de Príncipe de Asturias race.

Spaanse kustwacht waarschuwde al eerder voor orka's

Nog voordat de orka’s met het zeilschip mee zwommen en het roer beschadigen had de Spaanse kustwacht al op Twitter gewaarschuwd voor de aanwezigheid van orka’s. Blijkbaar heeft niet alleen het zeiljacht Mirfak te maken gehad met de ‘spelende’ orka’s maar ook een Frans zeilschip.

Spaanse kustwacht waarschuwt voor orka's

Bronnen: Salvamento Maritimo, Lavanguardia en Spanje Vandaag

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: