Deelnemer 100 mijl Bruine Bank Race strandt voor Scheveningen na man overboord

Chris Schram man over boord

Twee ervaren wedstrijdzeilers zijn deze zaterdagochtend voor de kust van Scheveningen in grote problemen gekomen. Door het onstuimige weer sloeg één van de twee bemanningsleden overboord, waarna de andere met het zeiljacht op een zandbank voer.

Het zeiljacht Double Edge, de Corby 38 van schipper Chris Schram, deed deze zaterdag mee aan de Bruine Bank Race, een 100 mijl lange Doublehanded zeilwedstrijd georganiseerd door Jachtclub Scheveningen.

De zeilers kwamen in de problemen tijdens de finish tussen het havenhoofd en de west kardinale boei KNS. Eén van hen viel overboord, waarna het bemanningslid een mayday uitzond. Het overboord geslagen bemanningslid werd al snel uit het water gehaald door enkele surfers die in de buurt waren.

100 Mijl Bruine Bank Race

De andere zeiler strandde met de boot enkele meters voor de kust in het zand. Brandweerlieden hebben geholpen om deze persoon aan land te krijgen. Beide zeilers bleken geen verwondingen te hebben.

De boot werd vlot getrokken door een schip van de KNRM naar een dieper stuk zee. Vanuit daar is de boot begeleid naar een plek in de haven.

We spraken ondertussen met Chris schram en die deelde ons het volgende mee:

 ”Ter verduidelijking, wij hebben het havenhoofd niet gemist, de finish was tussen de West kardinale boei en het noordelijk havenhoofd, (ik denk de eerste en waarschijnlijk ook de laatste keer). Nadat wij gefinisht waren keerden we naar het havenhoofd, en dropten de fok (altijd een zeil op= good practice). We hebben de motor gestart, en de lijnen gecheckt, maar hebben een loop van een spischoot gemist. Lijn in de schroef, vervolgens geprobeerd om om te keren onder zeil maar we hebben een diepgang van  2.6m en we liepen dus snel aan de grond. Raymond viel overboord nadat een breker ons plat sloeg. Ik heb toen onmiddellijk een Mayday uitgezonden."

"Twee surfers heb vervolgens Raymond geholpen. Hij was zeer relaxed en heeft veel training. Ik heb maar een paar minuten op de KNRM moeten wachten. De redder van de surfplank zei nog: Ik weet dat het moeilijk is om je boot te verlaten, maar ik denk dat je best naar mij toe komt. Prima, aardige reddingsdienst. We gaan de boot morgen ophalen. Er is geen lekkage enkel beschadigde scepters en preekstoel. De kiel van de Corby is  enorm sterk gebouwd en daar zijn we heel dankbaar voor."

Corby 38 Double Edge

De Corby 38 "Double Edge" van Chris Schram in betere tijden (Deltaweekend 2018)

Wil je een reactie of opmerking plaatsen over deze gebeurtenis dan kan dit heel gemakkelijk via onze Facebook pagina.

Over de 100 Mijl Bruine Bank Race

De 100 Mijl Bruine Bank Race werd op 11 en 12 september voor de tweede maal georganiseerd door Jachtclub Scheveningen. De 100-mijl Race, ook wel de Bruine Bank Race genoemd werd in 1951 voor het eerste gezeild van Hoek van Holland, rond de Bruine Bank met finish in IJmuiden.

Foto boven: 65things
Foto onder: ClubRacer

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: