De eerste halve finale van het WK Mixed Offshore is op 25 september van start gegaan in Lorient, Frankrijk. Aan boord van de nieuwe Sun Fast One Design 30 (Class30) ging het Belgische duo, Jonas Gerckens en Djemila Tassin, de strijd aan met teams uit elf verschillende landen. Na een slopende nacht vol manoeuvres eindigden zij op een knappe derde plaats, wat hen een ticket voor de finale opleverde. Ook het Nederlandse team met Erik van Vuuren en Yvonne Beusker plaatste zich voor de finale met een derde plek in hun eigen halve finale.
Slopende strijd tegen grote zeilnaties
De Belgen Gerckens en Tassin moesten alle zeilen bijzetten tegen grote zeilnaties als Frankrijk, Uruguay en de Verenigde Staten.
“Deze race was enorm intens omdat het format heel kort was. Het vereiste veel manoeuvres,” aldus Jonas Gerckens.
Tassin voegde toe:
“We hebben geen oog dichtgedaan, het was een gevecht tot aan de finishlijn. Een echt sprintje!”
Uiteindelijk kwalificeerden de top vijf teams van deze halve finale zich voor de finale: Frankrijk, Uruguay, België, het Verenigd Koninkrijk en Canada.
Het Belgische duo kijkt vol vertrouwen uit naar de finale. Gerckens:
“We geven de voorkeur aan iets langere formats, wat voor de finale het geval zal zijn. Het belangrijkste is dat we ons hebben gekwalificeerd, en we zijn erg blij België te mogen vertegenwoordigen. We hebben nog wat reserves achter de hand voor de finale!”
Nederlandse kwalificatie in tweede halve finale
In de tweede halve finale, die plaatsvond van 27 tot 28 september, wist ook het Nederlandse team met Erik van Vuuren en Yvonne Beusker zich met een derde plaats te kwalificeren voor de finale. Een sterke prestatie, die hen naast de Belgen een plekje in de finalerace opleverde.
Het duo blikte direct na de finish terug op de race in een kort interview, waarin ze hun tevredenheid uitten over hun prestatie en de uitdaging van de race.
Finale in Lorient en Olympische ambities
De finale van het WK Mixed Offshore vindt plaats van 29 september tot 1 oktober in Lorient. Dit wereldkampioenschap wordt met argusogen gevolgd, vooral vanwege de ambitie om offshore zeilen op de Olympische Spelen te introduceren.
Dit specifieke format, waarbij man-vrouw-duo’s langeafstandsraces zeilen, wint snel aan populariteit en heeft een sterke mondiale groei doorgemaakt. World Sailing zet zich ervoor in om offshore racing te ontwikkelen als een van de speerpunten voor de mondiale groei van de zeilsport.
Wat is het WK Mixed Offshore zeilen?
Het Wereldkampioenschap Mixed Offshore is een relatief nieuw evenement in de zeilwereld, waarin gemengde teams van twee zeilers – één man en één vrouw – het tegen elkaar opnemen in offshore races. Het doel is om offshore zeilen toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor een breder publiek, met uiteindelijk de Olympische Spelen als ultieme doel. De races zijn uitdagend, waarbij teams zich moeten aanpassen aan wisselende omstandigheden op open zee, vaak zonder veel rust of slaap. Lorient, een bekende hotspot voor offshore zeilen, is dit jaar de gastheer van het toernooi.