In een spannende race hebben Armel Le Cléac’h en Sébastien Josse met de Maxi Banque Populaire XI de ULTIM klasse gewonnen in de 16e editie van de Transat Jacques Vabre Normandie Le Havre. Het Franse duo, die de finishlijn in Martinique bereikten na een race van 7.500 mijl, markeren hiermee een mijlpaal in hun zeilcarrières.
Raceverloop
Dominante prestatie van Banque Populaire XI
Le Cléac’h en Josse navigeerden de Banque Populaire XI met uitzonderlijke precisie waarbij ze de leiding namen na het passeren van Ascension Island en deze niet meer afstonden. Met een gemiddelde snelheid van 26,75 knopen toonden ze een indrukwekkende beheersing van hun ULTIM trimaran Maxi Banque Populaire XI.
Concurrentie en tactiek
Ondanks stevige concurrentie van SVR Lazartigue, bestuurd door François Gabart en Tom Laperche, slaagden Le Cléac’h en Josse erin hun voorsprong te behouden en als eersten de finishlijn te passeren. Hun strategie en snelheidsvoordeel waren cruciaal in deze overwinning.
Toen Le Cléac’h en Josse finishten, was hun dichtstbijzijnde rivaal, de als tweede geplaatste SVR Lazartigue, net iets meer dan 160 zeemijlen achter hen.
In de zeer exclusieve wereld van de ULTIM klasse was er grote geheimhouding rond de verbeteringen en updates die de voornaamste deelnemers hadden doorgevoerd voorafgaand aan deze race. Maar Banque Populaire XI had al aangekondigd dat ze significante verbeteringen hadden gemaakt toen ze de 24H ULTIM Defi wonnen, een opwarmende 24-uurssprint begin oktober. Maar in deze trans-Atlantische race hebben Le Cléac’h en Josse bewezen hoe consistent snel het in 2021 gelanceerde VPLP-ontwerp nu is over het hele bereik van windsnelheden en zeetoestanden.
Hun superieure snelheid op de ruime koersen was opvallend toen ze wind mee hadden in de sterkere zuidoostelijke passaatwinden, langs de kusten van Zuid-Amerika. Vaak waren ze vijf knopen of meer sneller dan SVR Lazartigue, die nochtans veel lichter is dan Banque Populaire XI.
Routering specialist Marcel van Triest
Hun cruciale strategie bleek zorgvuldig voorbereid door routering specialist Marcel van Triest en was uitvoerig besproken met beide co-schippers voorafgaand aan de start. Le Cléac’h en Josse kozen ervoor ten westen van Martinique te varen, waarmee ze veel windluwte omzeilden en zo een gunstigere koers naar het westen konden aanhouden.

Marcel van Triest, de routering specialist uit Mallorca, vertelt ons:
“De Noord-Atlantische Oceaan hield ons in de wedstrijd. Het stelde ons in staat gelijk te zijn bij de ronding van eiland Ascension en daarna deed de boot het werk voor ons. We waren veel sneller na Ascension. De lange bakboordslag naar de evenaar gaf ons een aanzienlijke voorsprong, die we vervolgens verloren aan SVR op de route naar Ascension. Maar als we samen uit de Doldrums waren gekomen, dan zouden we 200 mijl achter hebben gelegen bij Ascension en dan zouden we in een ander systeem zijn geweest.”

Banque Populaire bleek aanzienlijk sneller op de snelle voor de windse koersen met passaatwinden van ongeveer 20-25 knopen:
“Soms gaat het gewoon om hoe je bent getrimd, de toestand van de zee, de manier waarop je bent opgesteld, maar het leek erop dat we een modus vonden die snel en stabiel en duurzaam was. Het gaat niet om veel, maar om een lange gijp met de wind mee. Maar we zijn blij, Banque Populaire is echt een allround boot, bedacht voor rond de wereld, voor grotere zeeën, voor grotere winden, maar in lichtere omstandigheden, vooral aan de wind, hadden Tom en Francois een voordeel,” concludeerde Le Cléac’h.

Interviews met Armel Le Cléac’h en Sébastien Josse
Voor een grote, luidruchtige menigte, die bijeengekomen was om de winnaars te begroeten bij hun terugkeer, enthousiasmeerde Le Cléach bij het overwinningsponton:
“Dit is een mythisch parcours en het is geweldig om er eindelijk op te winnen. Overwinning gaat echt over de vruchten van ons werk als team, het optimaliseren en stabiliseren van de boot, het verbeteren van de prestaties van de boot, wat we op dit parcours hebben aangetoond met zeer goede snelheden, met een geweldige co-schipper in Sébastien. Het was een super parcours.”
Josse, die nu al meer dan een jaar bij het team is en Le Cléac’h hielp voorbereiden op de Route du Rhum van vorig jaar, bevestigde:’
“Er is de voldoening van een klus goed klaren, wij tweeën samen en met dit team, zeilen met Armel is ongelooflijk, we waren altijd op zoek naar snelheid en prestaties vanuit de moeilijke omstandigheden die uit het Kanaal komen, over de Golf van Biskaje, terugkomend bij François Gabart nadat hij leidde, en in staat zijn om altijd te pushen voor snelheid, het is zeer bevredigend en om meer over de boot te leren mijl na mijl, goede snelheden te vinden en met goede humor is zeer bevredigend.”
Le Cléac’h benadrukte:
“Het hele parcours was snel, we zaten vandaag op 35 knopen en meer voor een groot deel. Dit is een boot die volwassen wordt, die zijn stadium van rijpheid bereikt, dankzij het werk van dit team. Het is lang geleden dat ik een race begon zoals die we hadden met 30-35 en tot 40 knopen uit Cherbourg na de start, maar de boot was super goed. We waren altijd in de strijd.”
“Ik heb veel plezier gehad van deze 14 dagen met Sébastien. We hadden een geweldige sfeer, een geweldig gevoel aan boord. Francois en Tom gingen ons voorbij bij Ascension Island en we schakelden een tandje bij, met de wind mee hadden we een beetje meer, en daarna nog een beetje meer.” voegde Le Cléac’h toe.
Achtergrond zeilers
Le Cléac’h’s eerste overwinning op de Koffieroute
Voor Armel Le Cléac’h, bekend van zijn eerdere successen, waaronder de Vendée Globe, is dit de eerste overwinning op de Transat Jacques Vabre. Zijn zeilpartner, Sébastien Josse, brengt ook een rijke ervaring mee, inclusief een overwinning in de Multihull race van 2013 als schipper van de MOD 70 Edmond de Rothschild, samen zeilend met Charles Caudrélier.
Teamwork en ervaring
De samenwerking tussen Le Cléac’h en Josse, versterkt door hun gedeelde expertise en toewijding, was een sleutelfactor in hun triomf. Hun synergie en begrip van de Maxi Banque Populaire XI’s capaciteiten speelden een cruciale rol in hun succes.
Over de Transat Jacques Vabre
De Transat Jacques Vabre, ook bekend als de Koffieroute, is een prestigieuze zeilwedstrijd die om de twee jaar wordt gehouden. De race, die dit jaar haar 30e verjaardag viert, begon in Le Havre, Frankrijk en eindigde in Martinique, met een uitdagende route van 7.500 mijl. De ULTIM klasse, voor 33m multihulls, is een van de meest competitieve en technologisch geavanceerde categorieën in deze race.