Morgen start in Lorient, Frankrijk, de World Sailing Offshore Double Handed World Championship (ODHWC). Gemengde teams van twee zeilers uit 17 landen nemen deel aan deze prestigieuze wedstrijd. De deelnemers zullen zeilen in One Design Sun Fast 30s, en de race voert hen over de ruige Atlantische kust tot aan de westelijke punt van de Isles of Scilly en de westelijke benaderingen van het Engelse Kanaal.
België en Nederland worden vertegenwoordigd door sterke teams. Voor Nederland zeilen Erik van Vuuren en Yvonne Beusker (NED1, op de foto boven) en Tim Lemeer en Lisa Vos (NED2). Voor België nemen Jonas Gerckens en Djemila Tassin (BEL1) en Timothée Deplasse en Alix Schouller (BEL2) deel aan de race. Deze teams zullen strijden om een plek in de finale.
Weersverwachting en uitdagingen
De weersomstandigheden voor de Département du Morbihan Race, de eerste eliminatierace op woensdag 25 september, beloven uitdagend te worden. Met stevige westen- tot zuidwestenwind en rukwinden zullen de 11 teams een zwaar parcours van ongeveer 12 uur tegemoet gaan. Voor België en Nederland is het niet alleen een test van snelheid, maar ook van doorzettingsvermogen en samenwerking.
Focus op de finale
De eliminatieraces vormen de laatste hindernis voor de grote finale op zondag 29 september. Van de twee races kwalificeren de top vijf boten zich voor de finale. Elk team zal zijn strategie en ervaring moeten inzetten om de uitdagende omstandigheden het hoofd te bieden en zich een plaats in de finale te verzekeren. De tweede eliminatierace volgt op donderdag 26 september.
Met de LIVE TRACKING kunnen fans wereldwijd de voortgang van de races volgen.
ODHWC: Een nieuwe standaard in offshore zeilen
Het World Sailing Offshore Double Handed World Championship benadrukt de groeiende populariteit van double handed offshore racing. Het biedt een platform voor zowel mannen als vrouwen om zich te meten op open zee, waarbij teamwork en uithoudingsvermogen centraal staan. De Sun Fast 30s, gebruikt in deze One Design-klasse, zorgen ervoor dat de race puur een kwestie van vaardigheden is, zonder technologische voordelen van specifieke boten.