Doorbijten geblazen tijdens NK Hobie Cat 2010

Op 14 en 15 augustus 2010 werd in Noordwijk het NK Hobie Cat gehouden, dit jaar een ware beproeving. Op zaterdag werd het geduld op de proef gesteld bij gebrek aan wind., zondag was het overleven geblazen. In de Wild Cat klasse pakten Delnooz/De Boer de titel. Regerend Europees kampioenen Loos/Ruitenburg wisten ook dit jaar het Nederlands kampioenschap Hobie Tiger te prolongeren. Bij de Hobie 16 wisten Duijndam/Steenvoorden hun thuiswedstrijd te winnen, net als FX One zeiler Van Duin. Bij de Dragoons waren Van Asselt/Veth met drie paaltjes de terechte winnaars.

Zaterdag rond 12:00 werd de eerste race gestart, maar voortijdig weer afgebroken. Een zeer variabele wind gooide roet in het eten en noodzaakte de wedstrijdleiding de baan opnieuw uit te leggen. Geduldig lagen 56 verschillende Hobie Cats te wachten. Een drietal wedstrijden met zeer lokale vlagen zorgde aan het einde van de dag voor een waren tombola, niemand was zeker zijn plaats op de ranglijst. Tijdens de traditionele maaltijd werd er onder de zeilers druk gespeculeerd hoe ‘anders’ het podium er mogelijk uit zou komen te zien. Een vierde race op zondag, en tevens de mogelijkheid tot aftrek, moest uitsluitsel geven.

Zondag - overleven op zee
Zondag morgen stond er al een flinke bries op het strand van Noordwijk. Een noord-noordoosten wind van zo’n 20 knopen moest voor het nodige spektakel gaan zorgen. De wedstrijdleiding had zaterdag al besloten eerder te starten op zondag gezien de voorspellingen voor een aantrekkende wind tegen het einde van de ochtend. Vlak na de start bleek de wind toch sneller toe te nemen, bijna geen een boot wist een nosedive te voorkomen. Ondertussen was de wind toegenomen tot 28 knopen ter hoogte van het startschip en wisten nog enkele boten te finishen. De organisatie had goed geanticipeerd op de situatie en voldoende rubberboten paraat om snel ter plaatse te zijn en waar nodig te assisteren.

WK Hobie Cat 2010
Op 20 augustus gaat in Weihai (China) het WK Hobie Cat 2010 van start. Vanuit Nederland zijn Marielle Zonneveld en Celine van Dooren afgevaardigd. Tijdens het EK in Travemunde wisten zij nog de titel ‘Hobie 16 Women’ te pakken, dit weekend bleek de tombola niet in hun voordeel. ‘Het was wel een training met licht weer. Goede kans dat we dit soort weer vaak zullen hebben’, grapt het duo. De dames zullen zoveel mogelijk verslaglegging doen vanuit China zodat we ze op de voet kunnen volgen.

De volledige uitslagen van het NK Hobie cat zijn te vinden op de website van de Zeilvereniging Noordwijk: www.zvnoordwijk.nl

www.hobiecat.nl
http://www.hobieworlds.com/h16-2010/
Foto: Jasper van Staveren/Sailshoot.com

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: