Route du Rhum: Jonas Gerckens op weg met GoodPlanet Belgium

GoodPlanet Belgium

Op zijn 38ste maakt de Belgische zeiler Jonas Gerckens zijn droom waar: deelnemen aan de Route du Rhum, een zeilrace tussen Saint-Malo (Frankrijk) en Pointe-à-Pitre (Guadeloupe). Aan boord van zijn 12,20 m lange Class 40 zeilboot, de ‘Volvo 104’, zal Jonas de Atlantische Oceaan oversteken onder de vlag van GoodPlanet. Hij mikt op een plaats in de top 10.

Jonas bracht zijn eerste levensjaren door op een familieschip. Hierdoor werd hij zich al op erg jonge leeftijd bewust van de ecologische uitdagingen van deze tijd: de schaarste van drinkbaar water, afvalbeheer en de noodzaak om ons milieu te beschermen. Daarom was het voor hem vanzelfsprekend om ambassadeur van GoodPlanet te worden.

“De oceaan, de zee, hij draagt en verdraagt ons, hij laat ons toe om erin te zwemmen. Het minste wat we kunnen doen is hem respecteren en er zorg voor dragen” vertelt Jonas Gerckens.

GoodPlanet Belgium

GoodPlanet is een vereniging die alle generaties aanmoedigt om zich te engageren en werk te maken van een duurzame samenleving door deskundigheid te delen en positieve acties te voeren.

Met 20 jaar ervaring in scholen ontwikkelt en superviseert de vereniging projecten, geeft ze opleidingen en werkt ze pedagogische materiaal uit over alle onderwerpen die met duurzame ontwikkeling te maken hebben.

GoodPlanet zet zich in voor het behoud van de oceanen, in het bijzonder via de verspreiding van Planet Ocean, het boek en de film van Yann Arthus-Bertrand, maar ook onlangs door de introductie van het Blue Flag-label aan de Belgische kust, dat garant staat voor duurzaam toerisme en vrije tijd.

Enkele cijfers

De oceanen, tweede long van de aarde, bevinden zich vandaag de dag in een crisissituatie omwille van plastic.

Bij gebrek aan recycling belanden elk jaar ongeveer 10 miljoen ton plastics in onze oceanen. Als er geen maatregelen genomen worden, zal er in 2050 meer afval dan vis in de oceanen zitten. 80% van het afval dat zich in de zee bevindt, is afkomstig van landen. De overige 20% komt van de scheepvaartsector. Uiteraard heeft al dat afval een zware impact op de fauna en flora van de oceanen. Zo sterven er bijvoorbeeld jaarlijks duizenden dieren vanwege het afval.

Wedstrijd En route moussaillon

GoodPlanet Belgium en Jonas Gerckens promoten dezelfde waarden en willen kinderen tussen 9 en 12 jaar bewust maken van afvalbeheer en duurzame consumptie. Daarom hebben ze besloten om samen de wedstrijd ‘En route moussaillon’ te organiseren.

Goed gedrag en goede reflexen, dat kan je al vroeg leren! Daarom wil de wedstrijd ‘En route moussaillon’ aan jongeren het impliciete verband uitleggen tussen afval en de directe impact ervan op de zee en zijn biodiversiteit. Maar deze educatieve actie wil hen vooral uitnodigen om samen te werken voor een schonere planeet.

Volg Jonas Gerckens tijdens de Route du Rhume via de tracker op: www.routedurhum.com

Tekst: Delphine Simon

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: