Belgisch zeilteam Red Dolphins wint zilver op het EK Mixed Offshore zeilen

Jonas Gerckens en Sofie Faguet

Het Belgische zeilteam Red Dolphins met aan boord Jonas Gerckens en Sofie Faguet zeilde zaterdag 5 september op 10:45u over de finishlijn van het EK Mixed Offshore zeilen. Met deze prestatie winnen ze voor een tweede keer op een rij de zilveren medaille in dit kampioenschap.

Het parcours van het EK Mixed Offshore zeilen startte afgelopen woensdag in Genua om 15:35u richting Corsica om vervolgens enkele Italiaanse eilanden te ronden alvorens terug koers te zetten naar de Italiaanse kust.

Het niveau in deze tweede editie van dit kampioenschap was sinds de start bijzonder hoog. Spanje, Frankrijk, België en Italië hebben zich redelijk snel kunnen losmaken van de rest van de vloot.

De grootste uitdaging van deze editie was het zeer grillige weer. De wind was erg licht en erg onregelmatig. Deze omstandigheden vroegen de constante aandacht van de zeilers. In deze omstandigheden moet je profiteren van het geringste windvlaagje om het verschil te maken. Dit vergt dus veel aandacht en manoeuvres, wat niet gemakkelijk is als er vermoeidheid ontstaat.

Sophie Faguet:

"Ik ben erg blij, maar erg moe! Er was een heel mooi gevecht op het einde met Frankrijk en Spanje!”

Jonas Gerckens:

"Ik moet zeggen dat in een regatta strijden tegen Marie Riou (FRA)  en Iker Martinez (FRA) nog steeds topniveau is. Het was erg moeilijk omdat er gedurende de hele race weinig wind stond. We moesten een aantal grote strategische keuzes maken en op andere momenten moest je een beetje vertrouwen op de weerloterij. We zijn erg blij met ons resultaat maar we moeten zeker terugkomen voor de gouden medaille”.

Het Nederlandse team met Annemieke Bes en Douwe Broekens werd vijfde.

Alle resultaten

  1. FRA Benjamin Schwartz | Marie Riou
  2. BEL Jonas Gerckens | Sophie Faguet
  3. ESP Iker Martinez | Natalia Via-Dufresne
  4. ITA Claudia Rossi | Matteo Mason
  5. NED Annemieke Bes | Douwe Broekens
  6. GER Lean Weibkiche | Rasmus Topsch
  7. IRL Conor Fogerty | Susan Glenny

Over het EK Mixed Offshore zeilen

Deze 3 dagen en 3 nachten lange offshore zeilwedstrijd is ontworpen naar het Olympische model dat gepland is voor Parijs 2024. Deze gemengde doublehanded offhsore klasse zal zijn debuut maken op de Olympische Spelen van 2024. Net als voor het toekomstige olympische evenement in Parijs werd het EK Mixed Offshore gezeild met vergelijkbare boten, zeilen en het gewicht aan boord.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: