Open Noordzee Kampioenschap volgende maand van start met Oostende Ramsgate

Oostende Ramsgate

Dertien zeilwedstrijden op de Noordzee en de Beneden Zeeschelde vormen samen het Indumar Open Noordzee Kampioenschap. Op 26 mei starten we met de Decathlon Dover Strait races en Ramsgate Oostende op 28 mei. Een heen-en-weer zeilrace dwars over de Noordzee met tussenstop in Ramsgate.

Hoewel deze heen en weer race tot de classics behoort, zijn er belangrijke aanpassingen aan de zeilreglementen. Zo wordt zeilen met vrouwelijke en/of jongere bemanningsleden aan boord beloond. Ze worden niet meegeteld in de reglementair voorgeschreven gewichtsbeperking van de bemanning.

Het is ook mogelijk om met een tweekoppige bemanning deel te nemen en voor het eerst zijn ook multihulls welkom, naast de bekende IRC en CR gemeten kajuitjachten.

Het te zeilen parcours wordt vlak voor de start van de wedstrijd bepaald in functie van weer, wind en golfslag en bekend gemaakt.

Zowel de heen- als de terugrace prikkelen het zeemanschap van de bemanningen. De zeilers zijn verplicht om de drukke routes van de beroepsscheepvaart haaks te kruisen. En dan zijn er nog de ondieptes van de Vlaamse Zandbanken die moeten ontweken worden.

Decathlon Dover Strait Race

De Noordzee overkoersen en daarna

De raceorganisatie doet er alles aan om het de deelnemers zo makkelijk en aangenaam mogelijk te maken.

De avond voor de start is er een gedetailleerde meteo briefing in het RNSYC clubhouse door Fritz Buyl, Marien Meteoroloog bij het Oceanografisch Meteorologisch Station en bekend van de wekelijkse weerberichten voor zeilers op ClubRacer. De ochtend van de start naar Ramsgate wacht de zeilers niet alleen een leuk ontbijt maar ook een geactualiseerde briefing.

In Ramsgate kunnen de bemanningen die zich hiervoor hebben ingeschreven op vrijdagvoormiddag van het  “Full English Breakfast” genieten in de Royal Temple Yacht Club.

In de namiddag is er keuze tussen een lokale wedstrijd  “round the cans” of animatie met o.m. een bezoek aan de befaamde Ramsgate Tunnels. Aanmelden via manage2sail. Om 18h30 volgt de prijsuitreiking van de heenrace.

Na de terugrace naar Oostende wacht er niet alleen een finale prijsuitreiking van de Decathlon Dover Strait Races maar worden ook de overall winnaars van het ONZK 21 in de bloemen gezet. Die hebben door de Coronamaatregelen hun prijzen van vorig jaar nog tegoed. Overigens werd de prijzentafel voor de Dover Strait races uitgebreid. Er wordt een spinnaker verloot onder de aanwezigen bij de prijsuitreiking. De gelukkige kan zijn bestelling plaatsen bij een zeilmaker naar keuze:  "Wittevrongel Sails", “North Sails” of "Lefebvre UK Sails". Onder de ingeschreven bemanningsleden die bij de prijsuitreiking aanwezig zijn wordt ook een Offshore 900 series zeilbroek en zeilvest van Decathlon verloot.

Royal North Sea Yacht Club Oostende

Naar traditie wordt de Dover Strait Races afgesloten met een voortreffelijk RNSYC-buffet met het beste uit de Noordzee.

De deelnemers hebben er alle baat bij vooraf zich aan te melden voorde race-polo,  het Full English Breakfast, de animatie in Ramsgate en het afsluitend Noordzeebuffet.

Foto's © Pit De Jonge

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: