Het cliché zegt ‘drie keer is scheepsrecht’, maar in het geval van Gerd-Jan Poortman moet dit ook echt realiteit worden. De Brabantse zeezeiler (woonachtig in Zeist) maakte zijn debuut in de Volvo Ocean Race 2005-06. Zijn ‘rookie’ status van toen heeft plaatsgemaakt voor een plek in de kern van Team Brunel. Winst is het enige wat de komende negen maanden in de Volvo Ocean Race 2014-14 telt. Zaterdag start de eerste etappe van Alicante naar Kaapstad.
“Elke campagne is anders, maar voor mij is het voor het eerst dat ik bij een team zit dat voor de eindzege gaat. In alles is dat anders: de mensen, het budget, de tijd en de focus in de voorbereiding. Eerst was het meer het klaarmaken voor de race, het rondkomen en de veiligheid. Nu doen we dat ook, maar er komt nog zoveel meer bij kijken. De Volvo Ocean Race varen is één ding, maar die winnen is zo gigantisch veel moeilijker en ingewikkelder. Dat maakt het interessant.”
Het Nederlandse Team Brunel werd afgelopen december als derde campagne aangekondigd, waarna het direct uit de startblokken schoot. Poortman hoopt dat ze met hun grondige voorbereiding een stapje voor hebben en gelijk punten op het bord kunnen zetten. “Maar we moeten de boot zeker nog vijftien procent harder laten lopen om de race te kunnen winnen. Over twee etappes heeft iedereen net zoveel gezeild als wij nu en zijn ze net zo ver. Onze voorsprong moeten we omzetten in blijven leren om zo een stapje voor te blijven. Ik denk dat wij daar het team voor hebben.” Volgens Poortman kunnen ze vooral in het allround presteren nog vooruitgang boeken.
Luisterend oor
Dankzij de ondersteuning van Schouten Global werd het team op mentaal vlak bijgestaan door coach Anje-Marijcke van Boxtel. “Zij vertelt ons niet hoe we moeten zeilen en ze verkoopt geen modellen. Ze is vooral een luisterend oor. Ze is erin getraind om op te vangen wat wel en niet belangrijk is. Om mensen te motiveren en weer de goede kant op te duwen. Dat is heel fijn. Elke keer als je met haar hebt gepraat, valt er wat van je schouders. Je weet dat er iets goeds mee wordt gedaan. Je krijgt ook antwoorden op vragen. Ik denk dat dit cruciaal is voor het project.”
Indianen
Hoewel Poortman op papier voordekker is, vind je hem overal op het dek terug. “Ik stuur en trim veel. Verder ben ik de zeilmaker aan boord. Voor zover er tegenwoordig nog zeilen kapot gaan, want die zijn zo sterk geworden. En ik doe de tuigage, dus de lijnen.” Over de totale bemanning zegt Poortman: “We hebben een fantastische mix. Bouwe Bekking als schipper en Andrew Cape als navigator. Ze zijn allebei net vijftig en draaien beiden mee in het wachtsysteem, wat anders is dan vroeger. Ze zullen misschien op sommige momenten minder aan dek zijn, maar als het moet, zijn ze er.”
“Deze mannen zijn zo ervaren, die maak je niet meer gek met nerveuze tactiekspelletjes. Dan heb je Laurent [Pagès] en Pablo [Arrarte]. Zij zijn de topzeilers met echt gevoel voor details. Zij zitten net als Bouwe en Andrew gedeeld in de wacht en kunnen ons dus altijd ondersteunen qua trim. Jens [Dolmer] en ik zijn meer de harde werkers met de boothandeling en dat soort dingen. De twee jonge gasten Rokas [Milevicius] en Louis [Balcaen] zorgen voor de jeugd en zijn gewoon topzeilers. Zo hebben we een heel mooie verdeling van het team in groepjes van twee. Ik denk dat we genoeg Indianen hebben en twee grote chefs, dat zijn zeg maar Bouwe en Andrew. Het is een hiërarchie, maar heel open. Als je een vraagt hebt, kan je een antwoord krijgen en dat is het belangrijkste.”
Knallen
Met het oog op de eerste etappe zegt Poortman: “We gaan gewoon knallen en doen wat we hebben getraind. Daarin hebben we veel vertrouwen en dan kijken we waar we uitkomen. Mocht het zo zijn dat we wegvaren bij de rest, dan zullen we het rustig aan doen en niet alles eruit gooien. Als we achteraan liggen, zullen we meer gas moeten geven. Het zou mooi zijn als we vooraan kunnen eindigen zonder dat we alles laten zien.”
Over de door de buitenwereld opgelegde favorietenrol zegt Poortman: “Ik zie ons ook zo, anders zou het niet goed zijn. We gaan voor de winst, dus dan ben je favoriet. Die extra druk vind ik wel lekker.”
Tekst: Diana Bogaards
Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race