Louis Burton (Bureau Vallée) moest gisteren, 4 december, de Vendée Globe verlaten nadat ernstige schade aan een mechanisch onderdeel van de tuigage zijn IMOCA onbestuurbaar maakte. De Franse schipper, die in de vorige editie nog een indrukwekkende derde plaats behaalde, besloot na tien uur pogingen tot reparatie en overleg met zijn technische walteam om de wedstrijd te staken. Burton is onderweg naar Kaapstad, waar hij naar verwachting binnen 28 uur zal aankomen.
Hard getroffen door technische malheurs
Terwijl hij vooruitzeilde op een depressie, in uitdagende maar hanteerbare omstandigheden, brak een cruciaal mechanisch onderdeel in de tuigage van zijn IMOCA Bureau Vallée. Deze schade maakte verdere manoeuvres onmogelijk. Burton, bekend om zijn doorzettingsvermogen, besteedde uren aan het analyseren en proberen te herstellen van het probleem, maar moest uiteindelijk besluiten dat doorvaren te riskant was.
Eerder in de race had Burton al ernstige scheuren in de romp van zijn boot zelfstandig gerepareerd. Deze opeenstapeling van technische problemen bracht de structurele integriteit van zijn boot in gevaar, vooral gezien de veeleisende weersomstandigheden van de Zuidelijke Oceaan.
Een moeilijke beslissing voor Burton
Met twee eerdere rond-de-wereldraces en een rijke carrière van vijftien IMOCA-transatlantische wedstrijden achter de rug, maakt Burton met pijn in het hart een einde aan zijn deelname aan de 10e editie van de Vendée Globe. Zijn ervaring en vastberadenheid maakten deze beslissing niet lichtzinnig. “De veiligheid van de schipper en de boot komen altijd op de eerste plaats,” verklaarde zijn technische team.
Deze uitval markeert een van de vele uitdagingen waarmee deelnemers aan deze prestigieuze solo non-stop race te maken krijgen. De Vendée Globe wordt beschouwd als de ultieme test van mens en machine.
Over de Vendée Globe
De Vendée Globe is een solo non-stop zeilrace rond de wereld, zonder assistentie. De race, die elke vier jaar van start gaat vanuit Les Sables-d’Olonne, Frankrijk, wordt beschouwd als de zwaarste zeilwedstrijd ter wereld. Deelnemers moeten niet alleen technische uitdagingen trotseren, maar ook psychologische druk en de brute kracht van de oceanen. Met een parcours dat de Zuidelijke Oceaan doorkruist, vereist de wedstrijd het uiterste van zowel mens als materiaal.