Voor het eerst sinds 2008 zijn er ijsbergen waargenomen op de route van de Vendée Globe. Satellietbeelden van CLS, de vaste partner van de race voor ijsmonitoring, bevestigden de aanwezigheid van ijs ten noorden van de Antarctische Uitsluitingszone. De organisatie heeft de schippers onmiddellijk gewaarschuwd, en experts volgen de situatie op de voet.
Gisterenavond en vanochtend (UTC) hebben drie Vendée Globe schippers ijsbergen gezien: Sébastien Marsset (FOUSSIER) om 18:15, Éric Bellion (STAND AS ONE – Altavia) om 20:00 en Conrad Colman (MS Amlin) om 01:05. Colman beschreef de ervaring treffend: “It’s big and scary.”
Raceorganisator Jacques Caraës benadrukte het belang van veiligheid:
“We blijven alert en werken nauw samen met CLS om de zeilers continu te informeren.”
IJsmonitoring: Technologie versus natuurkracht
De ijsmonitoring wordt uitgevoerd door CLS met behulp van satellieten en een team experts. Dit gebeurt 24/7 en zal doorgaan tot de laatste deelnemer de zuidelijke wateren heeft verlaten. Het is een race tegen de natuur om de veiligheid van de schippers te garanderen. Volgens CLS is het gebied waar de waarnemingen zijn gedaan momenteel een hotspot, vooral voor de groep tussen Tanguy Le Turquais (Lazare, 21e plaats) en Conrad Colman (MS Amlin, 29e plaats).
Deze uitzonderlijke situatie herinnert ons eraan hoe onvoorspelbaar en veeleisend de Vendée Globe blijft, zelfs met alle moderne technologieën.
Flinterdunne carbon rompen
Een paar uur na de eerste waarneming filmde Éric Bellion (Stand As One – Altavia, 23e plaats) een enorme ijsberg op 54° Zuid. Hij uitte zijn respect voor de eerste ontdekkingsreizigers die deze gevaarlijke wateren trotseerden:
“Ik bewonder onze pioniers, die zich op hun eerste wereldomzeilingen in deze gebieden begaven. Daar was veel moed en misschien ook een beetje roekeloosheid voor nodig. Respect voor hen!”
Tegelijkertijd benadrukte hij de gevaren:
“Mijn romp is maar 3,6 millimeter dik. Ik kan me niet veroorloven om daarmee in aanraking te komen. IJsbergen zijn prachtig voor expeditieschepen met stalen rompen, maar niet voor onze carbon-racers.”
Een terugblik op 2008
De laatste keer dat een ijsberg op deze schaal werd waargenomen tijdens de Vendée Globe, was in 2008 door Samantha Davies. Sindsdien zijn er ingrijpende maatregelen genomen, zoals het instellen van de Antarctische Uitsluitingszone. Toch blijkt dat de natuur zijn eigen regels bepaalt.
Over de Vendée Globe
De Vendée Globe, de ultieme solo non-stop zeilwedstrijd rond de wereld, wordt om de vier jaar georganiseerd. De deelnemers zeilen zonder hulp van buitenaf over enkele van de meest uitdagende oceanen. Met iconische namen en epische verhalen blijft de race de ultieme test van uithoudingsvermogen, zeemanschap en moed.