ONZK

Het Open Noordzee Kampioenschap (ONZK) is een reeks van zeilwedstrijden die op de Noordzee gezeild worden voor de Belgische en Nederlandse kust onder auspiciën van de Vlaamse zeilfederatie Wind en Watersport Vlaanderen. Hier vind je alle ONZK uitslagen, berichten foto's en video's.

Manta Sailing IRC 1
Een correspondent

Op 2 februari 2018 organiseren de zeezeilers de prijsuitreiking van het Open Noordzee Kampioenschap (ONZK) bij de Royal North Sea Yacht Club in Oostende.

zeiljacht Capella
Ice

Op 1 juli 2017 doet zich, tijdens de zeilwedstrijd Light Vessel, het tragisch ongeval met het Nederlandse zeiljacht Capella Frans Maas voor. De kiel breekt af en drie mensen komen daarbij om het leven. De andere drie opvarenden worden gered nadat ze meer dan zes uur op de romp zitten.

Oostende Sailing Weekend
Een correspondent

Het Oostende Sailing Weekend is de laatste regatta van het Belgische ONZK wedstrijdcircuit voor zeegaande kajuitzeiljachten 2017 en wordt georganiseerd door de Royal North Sea Yacht Club van Oostende. Voor IRC is dit het Open Belgisch Kampioenschap.

Breskens Sailing Weekend Capella
Ice

Breskens verloor twee vooraanstaande wedstrijdzeilers en voortrekkers van het wedstrijdzeilen: Frans Maas en Freddy Franssens. Afgelopen week werd ook het lichaam van Hannes Goegebeur gevonden die eerder als vermist werd opgegeven. Hannes was een jong aanstormend zeiltalent met focus op het wedstrijdzeilen. Ondanks deze enorme slag wordt er in Breskens met meer energie dan ooit gewerkt aan de organisatie van het Breskens Sailing Weekend.

afscheid Frans Maas Freddy Franssens
Yvan de Beer

Acht juli om 11 uur in de jachthaven van Breskens zijn we hier om afscheid te nemen, één week na het rampzalige ongeval met de Capella waarbij twee opvarenden overlijden en één bemanningslid nog steeds vermist is. Drie anderen werden gered.

onderzoek zeilongeval zeiljacht Capella
Ice

De Federale Onderzoeksinstantie voor Scheepvaartongevallen (FOSO) is een onderzoek gestart naar het dodelijk zeilongeval met zeiljacht Capella.

Zeiljacht Capella gekapseisd
Ice

Het zeiljacht Capella is op zaterdagmorgen omstreeks 8:30 voor Oostende gekapseisd met 6 zeilers aan boord. Er stond een NW wind 6-7. Met man en macht werd gezocht naar een vermist bemanningslid. Een reddingshelikopter van het Belgische leger en schepen van de zeevaartpolitie en de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst kwamen meteen ter plaatse om hulp te bieden.

Zeiljacht Capella
Ice

Zaterdagochtend 1 juli is het zeiljacht Capella van Frans Maas, die meedeed met de Light Vessel Race, ter hoogte van Oostende gekapseisd. Er zijn twee doden te betreuren. Een derde bemanningslid wordt vermist. De drie overige zijn gered. Zij werden met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen.

Zeilen in IRC èn CR
Ice

Grote ontevredenheid onder de CR-deelnemers tijdens het afgelopen Oostende-Ramsgate weekend van 25 en 27 mei. Ze voelen zich serieus bedrogen: Alle IRC-boten gebruikten meerdere spi’s en werden hiervoor niet afgestraft in de CR-uitslag.

Oostende-Ramsgate
Een correspondent

De Royal North Sea Yacht Club was dit jaar de gastheer voor de Oostende-Ramsgate-Oostende zeilwedstrijd, de jaarlijkse offshore uit het Open Noordzee Kampioenschap (ONZK). Met bijna 70 deelnemers aan de startlijn was het een succesvolle editie.