ONZK

Het Open Noordzee Kampioenschap (ONZK) is een reeks van zeilwedstrijden die op de Noordzee gezeild worden voor de Belgische en Nederlandse kust onder auspiciën van de Vlaamse zeilfederatie Wind en Watersport Vlaanderen. Hier vind je alle ONZK uitslagen, berichten foto's en video's.

Zeilen in Oostende
Kat

Oostende - Ramsgate en terug, is een voor iedereen toegankelijke kanaaloversteek in wedstrijdverband en is de tweede wedstrijd van het ONZK. Ze gaat door vanaf Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei tot en met zaterdag 12 mei. Maak je boot en je bemanning klaar voor veel sfeer, fun en beleving!

Nieuwpoort Sailing Weekend
Ice

Afgelopen zondag werd in Nieuwpoort de Challenge Van De Velde gezeild. Het is de eerste zeilwedstrijd van het Nieuwpoort Sailing Weekend en de opener van het ONZK zeilseizoen 2018. Er verschenen zestien IRC boten en drie CR boten aan de start.

FOD Mobiliteit en Vervoer
Ice

Zoals we eerder berichtten stuurde de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer op 20/03/2018 een mededeling rond naar de organisatoren van wedstrijden, groeps- en ontspanningsactiviteiten op zee met daarin een aantal maatregelen die de veiligheid tijdens deze activiteiten op zee moeten verhogen. Na overleg met de pleziervaartsector stuurt FOD Mobiliteit en vervoer bij.

Nieuwpoort Sailing Weekend
Ice

Het Nieuwpoort Sailing Weekend is de eerste wedstrijd van het Belgische Open Noordzee Kampioenschap (ONZK) circuit 2018 en gaat van start op 29 april in Nieuwpoort. Deze regatta voor zeegaande kajuitzeiljachten vindt plaats over twee weekenden en wordt georganiseerd door de clubs KYCN en de WSKLuM van Nieuwpoort.

Foso onderzoek zeiljacht Capella
Ice

Uit het zopas vrijgegeven FOSO onderzoek komt naar voren dat een opeenstapeling van nalatigheden het drama veroorzaakte dat zich vorige zomer afspeelde voor de Belgische kust en dat uiteindelijk drie mensenlevens kostte. Uit het onderzoek blijkt dat de Light Vessel Race wedstrijdorganisatie, Royal Belgian Sailing Club (RBSC) tekenen vertoonde van verregaande nonchalance. Ook de schipper / ontwerper van de Capella gaat niet vrijuit.

Light Vessel Race
Ice

/rbscNa de gebeurtenissen van de Light Vessel Race 2017, waarbij drie bemanningsleden verdronken en de overlevenden zes uur op hulp moesten wachten op de romp van hun omgeslagen boot, besloot de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer om de regels voor zeilwedstrijden te verstrengen.  Heeft de organiserende club RBSC aandeel in het rigide aanhalen van deze regels? Bovenstaande vraag deed ons besluiten om twee gevoelige interviews alsnog te publiceren.

wedstrijdorganisatie zeilwedstrijd en Stijn Reunis
Ice

Na het dramatische ongeval met de Capella in juni 2017 volgde een povere debriefing door de RBSC die voornamelijk de zeilers wil belasten met alle verantwoordelijkheid. Nu legt de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer de organisatoren van zeilwedstrijden en groeps- en ontspanningsactiviteiten op zee nieuwe regels op. We konden vandaag de nieuwe Mededeling Vergunningen 2018 inkijken en die zijn niet mals.

Manta Sailing IRC 1
Een correspondent

Op 2 februari 2018 organiseren de zeezeilers de prijsuitreiking van het Open Noordzee Kampioenschap (ONZK) bij de Royal North Sea Yacht Club in Oostende.

zeiljacht Capella
Ice

Op 1 juli 2017 doet zich, tijdens de zeilwedstrijd Light Vessel, het tragisch ongeval met het Nederlandse zeiljacht Capella Frans Maas voor. De kiel breekt af en drie mensen komen daarbij om het leven. De andere drie opvarenden worden gered nadat ze meer dan zes uur op de romp zitten.

Oostende Sailing Weekend
Een correspondent

Het Oostende Sailing Weekend is de laatste regatta van het Belgische ONZK wedstrijdcircuit voor zeegaande kajuitzeiljachten 2017 en wordt georganiseerd door de Royal North Sea Yacht Club van Oostende. Voor IRC is dit het Open Belgisch Kampioenschap.