De slotdag van de 29e editie van de Delta Lloyd Regatta heeft zaterdag op het water bij Medemblik veel emotie losgemaakt. Vreugde en verdriet lagen bij de Nederlandse zeilers dicht bij elkaar. Het nieuwe format, waarbij de medalrace op zaterdag grote invloed had op het eindresultaat, zorgde voor groot enthousiasme bij Rutger van Schaardenburg, die vanuit een moeilijke klassementspositie (vierde) alsnog en voor het tweede jaar op rij de Laserklasse won.
Van Schaardenburg was de enige Nederlander die bij de Delta Lloyd Regatta een van de 12 olympische klasse op zijn naam schreef. Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe (RS:X), Mandy Mulder en Thijs Visser in de nieuwe olympische klasse Nacra 17 verspeelden, na een dominerende rol in de aanloop naar de medalrace, op de slotdag alsnog een podiumplaats. De vierde plaats was hun deel.
Finnzeiler Pieter Jan Postma begon net als Van Rijsselberghe en het Nacra-duo als klassementsleider aan de medalrace, verspeelde die positie maar hield toch nog zilver (tweede) over aan een week zeilen. Ook windsurfster Lilian de Geus had pech in de RS:X-klasse. Op weg naar haar eerste medaille bij een grote internationale regatta bij de senioren ging ze van plaats twee naar vijf. ,,Dit voelt niet goed’’, zei ze met betraande ogen over het gebruikte format.
Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Renee Groeneveld/Karel Begemann (Nacra 17) veroverden ook eremetaal tijdens de Delta Lloyd Regatta. Bouwmeester begon en eindigde als tweede aan de slotrace in de Laser Radial, Groeneveld en Begemann profiteerden in de slotrace van het omslaan van de leidende Mulder en Visser en pakten alsnog brons.
De Nederlandse en internationale zeilers hadden hun bedenkingen in Medemblik bij het experimentele format, waarmee dit seizoen in de Eurosaf Champions Sailing Cup wordt gewerkt. De Delta Lloyd Regatta maakt dit seizoen deel uit van de nieuwe raceserie. De punten uit de races voorafgaand aan de medalrace worden niet meegenomen, alleen de klassering. Die wordt opgeteld met de klassering in de slotrace, waarna het eindklassement wordt opgemaakt. In vier klassen (RS:X vrouwen, 470 mannen, 470 vrouwen en 49er) wonnen de nummers één uit de voorronden uiteindelijk ook de regatta.
,,Degene die in de medalrace op zoek gaat naar geluk, heeft een grote kans te winnen’’, meende Pieter Jan Postma, die vorig jaar op de Olympische Spelen als nummer vier net naast een medaille greep. ,,Hier mocht ik kennelijk ook niet winnen. Ik was er wel op gebrand. Misschien heb ik te behouden gevaren in de medalrace. Ik hield de Amerikaanse nummer twee in de gaten, de Brit Mark Andrews profiteerde ervan. Het is niet het format dat recht doet aan een week zeilen’’, meende Postma, die ook nog een strafrondje moest varen.
Ook Dorian van Rijsselberghe, Marit Bouwmeester en het Nacra-koppel Mulder/Visser hadden zware bedenkingen bij het systeem. ,,Het is mijn eigen schuld’’, vond olympisch kampioen Van Rijsselberghe, die op weg naar de medalrace 7 van de 13 races won en in het klassement een straatlengte voorsprong had opgebouwd op de concurrentie. ,,In je achterhoofd weet je dat je daar niets aan hebt. Misschien was ik mentaal niet de sterkste deze week. De medalrace bepaalt 51 procent van het resultaat. Dat is teveel. Ik kan de hele week niets doen, zorgen dat ik bij de top 6 voor de medalrace zit en dan vlammen. Ik ben wel tevreden dat we in dit format schiftingen hebben en steeds met minder mensen varen. We moeten in goed overleg zoeken naar oplossingen.’’
Bouwmeester wil zo snel mogelijk van het format af, omdat het geen weerspiegeling is van wat de zeilers in een week presteren. ,,Het lijkt me niet dat dit het nieuwe format op de Olympische Spelen moet worden. Je kunt op een dag alles verliezen. De eerste wedstrijden hebben zo nauwelijks invloed op het eindresultaat.’’
Rutger van Schaardenburg was zaterdag even de enige Nederlander die tevreden was over het format. ,,Vandaag wel. Ik had niets te verliezen. Ik stond bij het begin van de medalrace naast het podium. Ik won en door de klasseringen van de anderen win ik ook de regatta. Mooier kan niet. Ik begrijp de kritiek van de zeilers wel. Het is geen echte weerspiegeling van wat in een week is gepresteerd. Voor even heb ik er echter geen problemen mee. Dit systeem houdt het wel tot het eind spannend.’’ Van Schaardenburg eindigde in punten gelijk (5) met de Australiër Matthew Wearn. Zijn zege in de slotrace was bepalend voor de eindzege.
Voor Mandy Mulder en Thijs Visser eindigde het evenement in een domper. Ze wonnen in de aanloop naar de medalrace zes van negen races, maar sloegen in de medalrace om toen ze met een grote voorsprong op weg waren naar de finish. ,,We waren hier veruit de beste’’, zei Mulder. ,,Dan is dit wel balen. Dit systeem roept veel weerstand op. Ik kan me niet voorstellen dat dit wordt gehanteerd op de Olympische Spelen. We staan echter niet helemaal met lege handen. We hebben een topweek gezeild, echt gedomineerd, maar alleen geen medaille gewonnen.’’
Voorzitter Arjen Rahusen van het organisatiecomité van de Delta Lloyd Regatta verklaarde zaterdag dat een goede evaluatie noodzakelijk is. ,,We hebben als organisatie van de Delta Lloyd Regatta een onderzoek onder de zeilers naar dit format laten uitvoeren. Wij staan er zelf heel open in. Na overleg met alle betrokkenen hebben we dit jaar voor dit format gekozen. Het is misschien niet het beste systeem. Het is goed dat er discussie is. We moeten straks alles rustig evalueren.’’
www.deltalloydregatta.org
Tekst: Ferdi Merks
Foto: Jasper Van Staveren