Alinghi White wint iShares Cup Extreme 40 training regatta in Valencia

Alinghi WhiteAls voorbereiding op de komende eerste ‘echte’ wedstrijd van de iShares Cup Extreme 40 Sailing Series in Lugano, Zwitserland, werd vorig weekend een training regatta georganiseerd te Valencia, Spanje. Het witte Alinghi team bewees klaar te zijn voor het echte werk, en misschien ook voor de America’s Cup (?), door deze regatta overtuigend te domineren. Hun 'zwarte' collega's maakten het Alinghi-feest volledig.

Nochtans werd er voor iedere vierkante meter water fel gestreden. Het publiek, tradioneel zorgen de organisatoren ervoor dat de banen dicht bij wal gelegd worden, konden vingers en duimen aflikken. Rond de boeien werd en geschreeuwd om water, werden er boeirondingen gemist, moesten er straf rondjes gevaren worden en scheerden de dubbelrompige race monstertjes soms rakelings langs elkaar.

Alinghi White met schipper Ed Baird domineerde dus van race 1 tot en met race 10 het ganse deelnemers veld, collega’s op Alinghi Black incluis. Er waren 5 teams op het appél. Deze teams bestaan uit 4 ‘echte’ zeilers en 1 opstapper, zijnde een VIP of een mediagast.

Close racingClose racing’s Morgens werd er in zeer licht weer gezeild, wat de schippers graag hadden aangezien er op het meer van Lugano niet veel wind wordt verwacht. In de namiddag trok de wind dan aan en zag het publiek echt spectaculair zeilen. Ieder foutje in dit zeer competitief zeilwereldje wordt onmiddellijk afgestraft. En ondanks dat het ‘maar’ om een trainingssessie ging, waren alle teams toch opgetogen over de gemaakte progressie.

OC Events Director, Gilles Chiorri, was zeer tevreden over het trainingsweekend: “dit was weliswaar een gewoon trainingsevenement, maar we zijn toch blij dat het geplande schema van 10 races zonder problemen is kunnen doorgaan, ondanks dreigende donderwolken. De strijd was intens, en ondanks de dominantie van beide Alinghi boten hebben de andere teams toch behoorlijk druk kunnen uitoefenen op de leiders. We zijn klaar voor het echte spel in Lugano.”

Deze week zullen de teams inpakken en worden de Extreme 40’s in containers geladen en naar Lugano verscheept, op de Zwitser-Italiaanse grens. Daar start dan op 30 mei de eerste iShares Cup regatta.

Eindstand na 10 races (laatste race telt dubbel):
Alinghi White 1-1-1-1-1-2-1-1-1-2 52
Alinghi Black 2-2-2-2-4-1-3-2-3-1 43
iShares 5-3-4-5-3-3-2-4-2-3 29
Holmatro 3-DNF-3-3-2-5-5-3-4-4 25
Volvo Ocean Race 4-4-5-4-5-4-4-5-5-5 16

www.iSharesCup.com
Foto’s: © Sabine Albers / OC Events

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: