Verlaten OSTAR zeiljacht spoelt aan op Ierse kust

Class 950 Illumina 12

Deze week is de Class 950 “Illumina 12” op de Ierse kust aangespoeld nadat deze in juni 2017 tijdens de OSTAR zeilwedstrijd verlaten werd. De Italiaanse solozeiler Michele Zambell moest zijn boot toen moeten verlaten nadat er een probleem met de bevestiging van de kiel was ontstaan.

Nadat Michele Zambell zijn EPIRB had geactiveerd werd hij zes uur later gered door een Canadese Militaire reddingshelikopter. De schipper was niet gewond.

De Illumina 12 werd ontdekt op het langste strand van Ierland, Brandon Bay, en dit nadat het verlaten jacht meer dan vijf maanden over de Atlantische Ocean gereisd heeft om dan aan te spoelen.

Bijna alle deelnemende zeiljachten in de OSTAR van 2017 kwamen in de problemen nadat de vloot een niet te ontwijken depressie over zich heen kreeg. Ook de Nederlandse boot Happy kwam na een koprol in de problemen en werd door de tweekoppige bemanning verlaten. We hebben toen niet veel later de indrukwekkende getuigenis van schipper Wytse Bouma vastgelegd op video.

De vraag stelt zich nu of het een slechte keuze was van Michele Zambell om zijn boot niet te laten zinken. Wat als een ander zeiljacht een aanvaring had gekregen met het wrak...

OSTAR zeiljacht aangespoeld

OSTAR zeiljacht aangespoeld

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: