VIDEO: Schelderegatta krijgt schitterend zeilweer en eindigt voor de scheldekaaien

Schelderegatta

Zaterdagmiddag om 11:30 u vertrokken ongeveer 47 zeilboten vanuit Hansweert naar Antwerpen. Minder deelnemers dan andere jaren maar de afwezigen hadden ongelijk of zeilden een andere wedstrijd. Het werd een prachtige zeildag. De Line Honours waren dit keer voor de Asterix van Willy Walschaerts. Die finishte onder een stralende hemel om 14:41:07.

De start was aanvankelijk grijs maar na een uurtje kwam de zon piepen om vervolgens niet meer weg te gaan. Er stond een ideale wind om te zeilen, 3 tot 4 bf uit de richting Zuidzuidwest die later na de middag ruimde naar Zuidwest.

Bij het oversteken aan de Schaar van Valkenisse werd het even spannend vanwege druk vrachtverkeer maar alles werd in goede banen geleid door de begeleidende RIB’s.

De Ghost (J/122) van Erwin en Werner Joris liep goed vast in de Schaar van de Noord. Een aantal RIB's probeerden het zeiljacht los te trekken maar zonder onmiddellijk succes. De Ghost kwam uiteindelijk los met extra hulp van één van de grotere begeleidingsboten. We hebben geen details over eventuele schade.

Ghost J122 Erwin Joris en Werner Joris

Hoewel een aantal deelnemers een paar keer probeerden de spinnaker te trekken zat er niet meer dan één spinnakerrak in dit jaar. Er werd voornamelijk opgekruist en aan de wind gezeild. We hadden dit keer onze handen vrij en konden schitterende beelden en foto’s nemen met dank aan de KLYC voor het gebruik van de RIB met schipper Eddy Roegist.

De A35 Tontin van Wouter Borghijs leverde met zijn ultrajonge bemanning leuk fotomateriaal op. Ook op de trimaran van Bart Gabriel werd aan de toekomst gewerkt. Knap om te zien hoe deze schippers hun kinderen klaarstomen voor de zeilsport.

Tontin Wouter Borghijs

Ter hoogte van de Nederlandse grens werd de Easy Living van Rinus tenslotte ingehaald door de Asterix van Willy. Deze laatste gaf zijn voorsprong niet meer af en behaalde de Line Honours van deze droomeditie van de Schelderegatta.

Asterix Willy Walschaerts

Een mooie uitslag ook voor X-bie, die won niet alleen in CR 1 maar behaalde ook een knappe tweede plaats in het overall klassement. Ook hier hebben we beelden van.

X-Bie Koen Cleeren

Mooi initiatief ook op de Prince de Petarcq, die haalde met een bemanning van Special Olympics Unified Sailing (zeilen voor jongeren met verstandelijke beperking) toch een knappe tweede plaats. Proficiat.

Prince de Petarcq

Het was een oogverblindend spektakel om de boten onder vol zeil, met de kathedraal op de achtergrond één voor één te zien passeren. Het prachtige weer en de gunstige wind zorgde voor een vlotte wedstrijd die eindelijk nog eens, zoals het hoort eindigde voor de rede van Antwerpen.

De finishtijden werden nauwkeurig opgenomen door CR baas Stijn Reunis en zijn echtgenote Marianne Persoons onder het wakend oog van Marc Flamand.

Stijn Reunis, Marianne Persoons, Marc Flamand

De Schelderegatta wordt dit jaar voor 15de keer georganiseerd door de verschillende Antwerpse zeilclubs RYCB, KLYC, VVW en SRNA onder de auspiciën van ons aller Harry Van den Bergh. Bedankt Harry!

Harry Van den Bergh

Na de wedstrijd werd er gezellig nagepraat in de kuip en op het terras van de RYCB. Voor herhaling vatbaar deze dag.

Bekijk hier onze Schelderegatta video:

Top 3 uitslagen:

CR 1 en 2

 1. X-Bie (XP 33) van Koen Cleeren
 2. Pinta 92 (One tonner) van Dirk Hellemans
 3. Tontin (A 35) van Wouter Borghijs

CR 3 en 4

 1. Du Ciel (FF 95) van Harold van den Hemel
 2. Prince de Petarcq (Oyster 41 one off) van Bert Janssen
 3. Easy Living (First 34.7) van Rinus de Jonge

CR 5 en 6

 1. Noordwind van Roy van Aller
 2. Titan (Spirit 28) van Kenneth De Moor
 3. Lecas (Contessa 32) van Christoph Declercq

NO SPI

 1. Bolero (J/24) van Andre Haerbos
 2. Beau4 van Marc Corsius
 3. Temmen Duvel van Jeroen Saeys

LINE HONOURS

 1. Asterix (Swan 56) van Willy Walschaerts
 2. Steppe (X 50) van Jan Maes
 3. X-Bie (XP 33) van Koen Cleeren

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: