Team Brunel even in Nederland voor het Yachtmaster examen

Team Brunel Carlo Huisman

Met een maand te gaan tot de start van de Volvo Ocean Race was Team Brunel afgelopen week in Nederland. Vanuit Scheveningen bereidde het team van schipper Bouwe Bekking zich samen met verschillende Nederlandse specialisten voor op de start van de Volvo Ocean race.

Yachtmaster certificaat

Nieuw in deze editie is de verplichting voor alle bemanningsleden om in het bezit te zijn van een Yachtmaster certificaat. In het 24 uur durende examen moeten alle individuele bemanningsleden aan een onafhankelijke examinator aantonen een vaardige schipper te zijn en de verantwoordelijkheid voor boot en bemanning aan te kunnen. Het examen is afgelegd op de Ker 46 Van Uden met behulp van de talenten van het Rotterdam Offshore Sailing Team.

Ker 46 Van Uden

Voormalig Volvo Ocean Race-zeiler Gerd-Jan Poortman, normaal gesproken de schipper van de Ker 46, was blij als team een bijdrage te kunnen leveren aan deze week. “Zelf was ik niet aan boord, maar het is bijzonder dat wij als team van de KRZV De Maas op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de voorbereidingen van Team Brunel op de start van de race. Tegelijkertijd is het voor onze talenten fantastisch om met deze mannen en vrouwen te mogen zeilen.”

Bouwe Bekking

Team Brunel schipper Bouwe Bekking is tevreden: “De hele crew heeft het examen gehaald. Het klinkt makkelijker dan het is, zeker omdat de druk er vol op staat. Zonder Yachtmaster diploma vaar je gewoon geen Volvo Ocean Race.”

Carlo Huisman vult hem aan: “We varen als Team Brunel onder de vlag van de KRZV De Maas uit Rotterdam, dat we de samenwerking op deze manier ook een zeil inhoudelijke invulling kunnen geven is geweldig.”

Ker 46 Van Uden

Medische testen

Team Brunel zal in aanloop naar en gedurende de race worden bijgestaan door een medisch team opererend onder de vlag van de Bergman Clinics. Onder leiding van de artsen van de Bergman Clinics en Embracingsports hebben enkele teamleden deze week dan ook de vierdaagse verplichte medische cursussen doorlopen.

Daarnaast werd onder leiding van Dokter Peter Verstappen een medische keuring en een sporttest afgenomen in het Sportgeneeskundig Centrum Den Haag. Dokter Verstappen is als onder andere plaatsvervangend chefarts, huisarts van de Nederlandse Olympische ploeg en teamarts van de Lotto-Jumbo wielerploeg geen onbekende in de sportwereld. Met behulp van een online app zal hij de medische gesteldheid van de zeilers in de aanloop naar en tijdens de race volgen.

Bekking: “Ik was erg onder de indruk van de medische faciliteiten en aanwezige kennis. Er wordt gedacht in oplossingen, dat spreekt ons aan. Alle boten zijn gelijk, het komt er dus op aan wie de sterkste crew heeft. Niet alleen zeil-technisch en tactisch maar zeker ook fysiek. Dat we een dergelijk professioneel team achter ons hebben staan, die weten wat het is om topsport te bedrijven en 24 uur per dag voor ons klaar staan, is een fijne geruststelling.”

Medische testen

Een maand tot de start in Alicante

De Nederlandse week werd vrijdagmiddag met precies een maand te gaan tot de start afgesloten met een verrassingsbezoek aan het hoofdkantoor van hoofdsponsor Brunel in Amsterdam. Waar zeilers, engineers en consultants elkaar op een informele wijze troffen.

Huisman: “Het is hartstikke leuk om ook de mensen achter het bedrijf te zien. Wij als zeilers beseffen ons heel goed hoe belangrijk de partners zijn in deze campagnes. Bij Brunel zijn ze net als wij erg enthousiast over de Volvo Ocean Race, dat wisten we natuurlijk al. Ze zijn niet zomaar voor de vierde keer sponsor. Maar om het ook te ervaren en te voelen dat is extra waardevol. Zeker ook voor de buitenlandse jongens en meiden.”

Sea Survival

Zaterdagavond meldde het team zich alweer in Newcastle, waar zondag en maandag de Sea Survival cursus op het programma staat. In de loop van deze week, na een paar laatste dagen vrij, komt het team in Lissabon bij elkaar voor de laatste voorbereidingen op de start van de Volvo Ocean Race.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: