VIDEO: Kielbreuk Australisch zeiljacht: twee doden

Finistere Davidson 50 kielbreuk

Twee zeilers komen om nadat hun zeiljacht Finistere op vrijdagavond 23 februari kapseisde na een kielbreuk tijdens de de jaarlijkse Bunbury and Return Ocean Race in Australië.

De Davidson 50 was zes uur eerder gestart in Fremantle en was een vaste deelnemer in de Geographe Bay Race Week en de Sydney to Hobart Race. De bemanning bestond uit ervaren zeilers.

Het drama begon toen de PLB (persoonlijk noodbaken) van één van de bemanningsleden vlak voor middernacht afging. Het signaal werd opgepikt door de Australian Marine Safety Authority in Canberra, die vervolgens tevergeefs probeerde contact te maken.

Toen het PLB van de Finistere 15 minuten later niet meer werd waargenomen, nam AMSA contact op met de Fremantle Water Police en de RAC Rescue-helikopter, die toevallig trainingsoefeningen in het gebied uitvoerde. Ze waren binnen 30 minuten ter plaatse en vonden de Finistere half gezonken en omgedraaid terug.

Twee andere jachten die deelnamen aan het Royal Freshwater Bay Yacht Club-evenement, kwamen korte tijd later ter plaatse. Zij namen de overlevende bemanningsleden aan boord. De vier overlevende zeilers waren niet ernstig gewond. Voor één bemanningslid kwam alle hulp te laat, een zesde bemanningslid was op dat moment nog vermist.

De politie begon op zaterdagmorgen bij het ochtendgloren met een groot onderzoek om de vermiste te lokaliseren. Om 12.30 uur werd het lichaam van de tweede man gevonden. 

RFBYC Commodore Dean McAullay: “De race behoort tot de veiligheidscategorie 3 wat betekent dat alle deelnemers persoonlijke bakens op hadden die een signaal afgeven van zodra ze het water raken. Volgens de regels hadden ze reddingsvesten moeten dragen en vastgemaakt moeten zijn aan het jacht.”

De club annuleerde de geplande race van vandaag als een teken van respect voor de overleden zeilers en hun families.

Het gebeuren doet denken aan het ongeval met het Nederlandse zeiljacht Capella afgelopen zomer voor de kust van Zeebrugge. Ook dat zeiljacht kapseisde na een kielbreuk. Drie zeilers kwamen daarbij om het leven.

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: