Michael Davey: “Met gebroken hart treur ik om het verlies van een prachtige boot en met haar een droom.”

Dreamcatcher- deelnemer Golden Globe race

Deelnemer van de Golden Globe Race, die in september 2022 van start gaat, loopt op de klippen in de Tasman Bay, Nieuw-Zeeland, en moet zich terugtrekken.

Op 6 november laat Michael Davey via Facebook weten dat hij zich zal terugtrekken als deelnemer voor de Golden Globe Race 2022 nadat zijn boot, de Dreamcatcher op de klippen loopt tijdens een kwalificatietocht om te kunnen deelnemen aan de Golden Globe Race. In de Tasman Bay loopt het schip tijdens een storm op de rotsen en wordt in stukken geslagen door de brekers. 

Michael Davey: “Nadat ik een solo, non-stop rondvaart van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland had voltooid, als onderdeel van de kwalificatiezeiltocht voor de Golden Globe Race, laat ik met veel verdriet weten dat The Dreamcatcher op een klif werd werd gegooid in de Tasman Bay, net voor middernacht, afgelopen maandag, tijdens een storm. 

De hoop op een mogelijke redding was snel verloren toen ze in stukken brak door het onafgebroken beuken van het schip in de brekers uit volle zee.

Ik reken mezelf bijzonder gelukkig dat ik fysiek ongedeerd en ontsnapt ben. Dit is grotendeels te danken aan de professionaliteit en toewijding van de heli-reddingsbrigade en de kustwacht. Mannen en vrouwen die bereid waren om ondanks de verraderlijke omstandigheden een redding op zee te overwegen mocht de luchtevacuatie mislukken.

Met grote spijt moet ik me daarom terugtrekken als deelnemer voor de Golden Globe Race 2022”

Dreamcatcher

Dreamcatcher in betere tijden

Over de Golden Globe Race
De GGR wil terug naar de Gouden Eeuw van solozeilen: 30.000 mijl non-stop, alleen, zonder hulp van buitenaf. Om Sir Robin Knox-Johnston's historische wereldprimeur van 1968/9  solo non-stop circumnavigatie in de Sunday Times Golden Globe Yacht Race te vieren, werd een nieuwe Golden Globe Race georganiseerd ter gelegenheid van de 50e verjaardag van dat epos. Startend vanuit Falmouth op 14 juni 1968 werd net als het originele Sunday Times evenement de eerste GGR georganiseerd. 

De huidige Golden Globe Race is heel eenvoudig: vertrek vanuit Les Sables-d'Olonne, Frankrijk op 4 september 2022, zeil solo, non-stop rond de wereld via de vijf Grote Kapen en keer terug naar Les Sables-d'Olonne. 

Deelnemers mogen alleen zeilen met jachten en uitrusting die vergelijkbaar zijn met die waarover Sir Robin tijdens die eerste race beschikte. Dat betekent dat ze moeten zeilen zonder moderne technologie of navigatiehulpmiddelen via satelliet. Deelnemers moeten zeilen in productieboten tussen 32ft en 36ft (9,75 - 10,97m), ontworpen voor 1988, met een kiel over de gehele lengte en een roer dat aan de achterkant is bevestigd. Deze jachten zijn zwaar gebouwd, sterk en robuust, vergelijkbaar in concept met Sir Robin's 32ft schip Suhaili. 

In tegenstelling tot de huidige professionele wereld van elite oceaanraces, reist deze editie terug naar een tijd die bekend staat als de 'Gouden Eeuw' van solozeilen. Suhaili was een langzame, stevige 32ft double-ended ketch gebaseerd op een William Atkins ERIC ontwerp. Ze was zwaar gebouwd van teakhout en had geen computers, GPS, satelliettelefoon of watermaker aan boord, en Robin voltooide de uitdaging zonder hulp van buitenaf of met behulp van het moderne weeradvies van de wal. Hij had alleen een opwindbare chronometer en een barograaf om de wereld alleen te trotseren, en hij ving regenwater om te overleven. Maar hij was één met de oceaan, in staat om alles wat deze epische reis te bieden had te overdenken en in zich op te nemen. 

De deelnemers aan deze race van 2022 zullen opnieuw met eenvoudige boten varen en een eenvoudige uitrusting gebruiken om een bevredigende en persoonlijke ervaring te garanderen. De uitdaging is puur en zeer rauw, waarbij avontuur voorrang krijgt op winnen tegen elke prijs. Het is voor 'zij die durven', net zoals het voor Sir Robin was. Ze zullen navigeren met een sextant op papieren kaarten, zonder elektronische instrumenten of stuurautomaten. Ze zullen hun logboeken met de hand schrijven en zelf het weer bepalen. Slechts af en toe zullen ze met hun dierbaren en de buitenwereld praten, wanneer langeafstandsradio's met hoge frequentie dat toelaten. Het is nu mogelijk om met een monohull solo in minder dan 80 dagen rond de wereld te racen, maar de zeilers die aan deze race deelnemen, zullen ongeveer 250 dagen op zee doorbrengen in kleine bootjes, zichzelf en elkaar uitdagen. 

De Golden Globe Race van 2022 zal opnieuw een passend eerbetoon zijn aan de eerste editie en bij deze gelegenheid de heldendaden van de Franse held Bernard Moitessier en zijn JOSHUA in de kijker zetten.

Bronnen:
Facebook
Goldengloberace.com

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: