Jonas Gerckens geeft op: "Mijn veiligheid is niet langer gegarandeerd"

Jonas Gerckens

De Belgische Class40-schipper Jonas Gerckens heeft zich vrijdagavond moeten terugtrekken uit de Route du Rhum-Destination Guadeloupe wegens een combinatie van technische problemen die nog worden verergerd door zijn slechte gezondheidstoestand.

De 42-jarige soloracer uit Luik in België, die aan zijn tweede Route du Rhum-Destination Guadeloupe bezig is, meldde niet lang na de start dat hij last had van griepachtige symptomen (vooral onophoudelijk hoesten, stemverlies en intense vermoeidheid). De situatie bleef na verloop van tijd verslechteren. Een algemeen gebrek aan slaap tijdens de eerste dagen en nachten van de race hielp niet om zijn gezondheid te verbeteren.

Gerckens, die een door David Raison ontworpen scow VOLVO 164 uit 2021 bestuurt, hoopte op een top 10 voordat hij woensdag aan de race van 3542 zeemijl van Saint Malo naar Guadeloupe begon en had een sterke start gemaakt. Maar vroeg in de middag scheurde hij zijn J1-voorzeil en worstelde vervolgens om het onder controle te krijgen door zijn gebrek aan energie en slechte gezondheid.

"Ik was uitgeput na dit manoeuvre dat normaal gezien niets bijzonders is, ik heb geen energie meer en ik ben ten einde raad," vertelde hij zijn manager Delphine Simon alvorens te proberen meer rust te nemen.

Zelfs zonder J1-voorzeil kon Gerckens de race nog voltooien, maar in de namiddag kreeg hij een storing in de automatische piloot. De enige manier om het pilootprobleem te verhelpen zou zijn om in de mast te klimmen, wat hij in zijn gecompromitteerde fysieke toestand nooit heeft overwogen.

Vanwege deze problemen, zijn ziekte, het ontbreken van een J1 en nu ook nog de problemen met de stuurautomaat, heeft hij de moeilijke beslissing genomen om de race te staken en terug te keren naar Lorient, waar hij binnen de 24 uur zou moeten aankomen.

"Ik kon het nog net aan met mijn gezondheidstoestand, maar de andere problemen kan ik nu niet aan en ik voelde me niet langer veilig op weg naar een groot front. De situatie kon heel snel escaleren." 

Veiligheid voor alles Jonas. Jouw moment komt nog!

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: