Oranje zegeviert op de wereldzeeën: Nederlands zeilteam wint GLOBE40 race!

"Oranje zegeviert op de wereldzeeën: Nederlands zeilteam wint GLOBE40 race!"

Hold on to your hats, Nederlanders! Het is tijd om de oranje vlaggen uit te hangen en je beste zeiljack aan te trekken, want het Nederlandse zeilteam Sec Hayai heeft de GLOBE40 gewonnen - één van de grootste zeilraces ter wereld! Op 15 maart om negentien minuten voor negen finishte het team als tweede in de laatste leg 8 in het Franse Lorient. Maar door hun eerdere winst in andere etappes, zijn schippers Frans Budel en Ysbrand Endt nu de trotse winnaars van deze unieke rond de wereld race. Hiermee hebben zij zichzelf en Nederland op de kaart gezet als echte zeilkampioenen!

Unieke prestatie
De Globe40 is een wedstrijd die wordt omschreven als 'a lifelong dream' en is de meest toegankelijke van de drie zwaarste zeilraces ter wereld. Het is fantastisch om te zien dat een Nederlands team deze race heeft gewonnen en zich kan meten met de beste zeilers ter wereld.

Frans en Ysbrand hebben een afstand van ruim 33.000 zeemijlen (ruim 61000 (!) km) afgelegd en zijn al sinds oktober vorig jaar de leiders van het algemeen klassement. Ze hebben hierbij de andere deelnemers achter zich gelaten en bewijzen dat Nederlandse zeilers tot de top behoren. Deze prestatie wordt alleen geëvenaard door Conny van Rietschoten vele jaren geleden, die de Whitbread Round the World Race (nu The Ocean Race) heeft gewonnen.

De route/etappes
De route en etappes van de Globe40 zijn indrukwekkend en laten we zeggen grensoverschrijdend. Van Marokko naar Kaapverdië, vervolgens naar Mauritius, Auckland in Nieuw-Zeeland, Papeete in Tahiti, Ushuaia in Argentinië, Recife in Brazilië, Grenada en uiteindelijk weer terug naar Lorient in Frankrijk. Het team van Sec Hayai heeft al deze etappes met succes afgerond en is nu eindelijk thuisgekomen als winnaars!

Het was nog even spannend tijdens de laatste etappe van de race, waarbij er nog één boot was die Sec Hayai de winst had kunnen ontnemen. Maar de schippers Craig Horsfield en Oliver Bond van de Amerikaanse boot Amhas konden de Nederlanders niet meer inhalen en dus zijn Frans en Ysbrand als winnaars uit de strijd gekomen. Op 25 maart zullen zij als helden worden binnengehaald in de thuishaven van Jachtclub Scheveningen. Laten we hen allemaal een warm welkom geven en feliciteren met hun fantastische prestatie!

 

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: