Ice

Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Articles by Ice

Medemblik Regatta 2020
Ice

Als gevolg van het uitbreken van het Coronavirus (Covid-19) is de vernieuwde Medemblik Regatta, die gepland stond voor 4-7 juni 2020, geannuleerd. De terugkeer van deze voorjaarsklassieker in de zeilsport zal nu plaatsvinden van 2-6 juni 2021. Het internationale zeilsportevenement vindt dit jaar wel virtueel plaats van 4 tot en met 7 juni. Recreatieve eSailors kunnen het dan opnemen tegen Olympische topzeilers en de beste eSailors van dit moment tijdens de Virtuele Medemblik Regatta en zich plaatsen voor de finale van het WK eSailing.

Versoepeling coronamaatregelen
Ice

Het protocol van 29 mei van FOD Mobiliteit biedt nieuwe mogelijkheden voor de sporters op zeiljachten. Vanaf nu kan je 2 vaste opvarenden uitnodigen voor je zeiltochten. Hierbij moet je wel rekening houden met de regels voor social distancing. Het aantal opvarenden blijft beperkt. Dit schrijft WWSV in haar nieuwsflash.

ligplaatshouders
Ice

Voor veel eigenaars van zeilboten en zeiljachten is er geen of beperkte toegang tot de jachthavens in binnen- en buitenland vanwege de coronamaatregelen. Meer dan 67% van de ligplaatshouders wil daarom een compensatie voor het reeds betaalde liggeld. Dat blijkt uit onze peiling, een onderzoek uitgevoerd door ClubRacer in de maand mei.

Solo 100 Mijl
Ice

De Solo 100 Mijl is een uitdagende prestatietocht zonder veel regels en met nog minder restricties. Het parcours verkent de uithoeken van de Belgische Noordzee. Je kan het hele jaar door instappen vanuit om het even welke haven. Je start aan de meest nabije boei en vaart de driehoek rond om te eindigen waar je begonnen bent. Je houdt je tijden en je aandacht erbij. Je bent een etmaal onderweg. 

Franse zeiljacht La Marie Célime gezonken
Ice

Zondagmiddag werd in de oude Veerhaven van Terneuzen het gezonken Franse zeiljacht La Marie Célime door bergingsbedrijf Multraship boven water gehaald. Het schip verging zaterdagnacht nadat het maandenlang tegen de buitensteiger had liggen bonken.

Charlie Solo
Ice

In navolging van de 75Mijls IJsselmeer, een Nederlandse wedstrijd/prestatietocht voor zeiljachten, is men in België gestart met de Charlie Solo. Deze 43 zeemijl lange prestatietocht wordt solo gezeild op de Noordzee en kan gestart worden vanuit elke Belgische jachthaven aan de kust.

havengelden en lidgelden coronacrisis
Ice

Op 4 mei werden de coronacrisis maatregelen omtrent de pleziervaart, waaronder ook de zeilsport valt, versoepelt. We schreven hier eerder over via dit bericht. Niet veel later kwam de Vlaamse zeilfederatie WWSV met een safestart gids voor haar leden. Toch rijzen er veel vragen omtrent havengelden, lidgelden en boten in het buitenland. We lijsten ze even op.

Alone Together
Ice

Marie-Amélie Lenaerts, de eerste Belgische solozeilster die in wedstrijd de oceaan overstak, liet een kortfilm maken over haar gekke uitdaging tijdens de Mini Transat van 2019.

Zeilsport terug toegestaan
Ice

Zojuist verscheen een protocol van de Minister voor de Noordzee, Philippe Debacker betreffende de versoepeling van de maatregelen omtrent de regels van social distancing in de pleziervaart. Vanaf 4 mei zouden deze versoepelingen ingaan. De regels kunnen vanaf 10 mei verder worden aangepast. 

Zeilen in Frankrijk
Ice

Kan er vanaf 11 mei terug gezeild worden in Frankrijk? Om alle jachthaven activiteiten veilig terug op te starten op 11 mei, eist de Franse overheid dat de sanitaire regels in de jachthavens strikt worden nageleefd. Daartoe heeft zij de Franse Federatie van Jachthavens belast met het opstellen van een “gids voor goede praktijken”.