De reguliere media stond er deze week vol van: Franse zeiler overleeft 16 uur in gekapseisde boot en volgens de kustwacht grensde zijn overleving aan het onmogelijke. Maar hoe is het mogelijk dat niemand zich de vraag stelt hoe dit is kunnen gebeuren. Een boot die kapseist nadat een kiel afbreekt is hetzelfde als een vliegtuig dat neerstort nadat het een vleugel verliest. Zouden er in het tweede geval ook zo weinig vragen gesteld worden? We maken ons sterk van niet.
Had in de titel niet beter gestaan “nadat kiel afbreekt” zodat de hoogdringendheid voor betere ontwerpen en kielconstructies nog eens duidelijk wordt gemaakt.
Wat we weten over de ontsnapping
Bekijk hieronder de video hoe de Franse zeiler gered wordt:
Fransman Laurent Camprubi vertrekt op zondagochtend 31 juli met de Jeanne Solo Sailor (gesponsord door Groupe Berkem), een Class 40 zeiljacht, uit de Portugese hoofdstad Lissabon. Maandagavond zendt hij voor de Galicische kust een noodsignaal uit. De Spaanse kustwacht redt vervolgens de zeiler uit de Atlantische Oceaan nadat die 16 uur lang onder zijn omgeslagen boot heeft gelegen. De Fransman brengt de nacht door in het ijskoude water, dankzij een luchtbel in zijn boot.
Laatste positie Class 40 Jeanne Solo Sailor – Groupe Berkem:
Duikers horen geklop
Er wordt een zoekactie opgestart door de Spaanse kustwacht en vlak voordat de zon ondergaat, wordt de gekapseisde boot gespot vanuit één van de drie reddingshelikopters. Een reddingsboot met duikers weet het zeiljacht vervolgens te bereiken en via klopsignalen wordt al snel duidelijk dat het enige bemanningslid van het schip nog in leven is: hij bevindt zich in een luchtbel onder het omgeslagen schip.
Omdat de zee te ruw is om de zeiler onmiddellijk te redden worden drijfzakken aan het zeiljacht bevestigd zodat het niet kan zinken. De reddingsoperatie moet echter wachten tot de volgende ochtend.
De volgende dag weten twee duikers de opgesloten zeiler te bereiken. De man draagt een wetsuit wat heeft bijgedragen tot zijn overlevingskansen in het koude oceaanwater. De ongelukkige zeiler zit tot zijn knieën onder water in de luchtbel. Met behulp van de twee duikers weet de Franse zeiler onder het zeiljacht vandaan te komen. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht voor controle want zijn lichaamstemperatuur is gedaald tot 34,5° Celcius. De man blijkt na onderzoek niets te mankeren.
Volgens Vicente Cobelo, een lid van het speciale operatieteam van de kustwacht, grenst zijn overleving “aan het onmogelijke”. “Hij kon nog op eigen initiatief in het water springen en richting onze duikers zwemmen.”
Over de oorzaak schrijft niemand
Overal wordt melding gemaakt van “de gekapseisde boot” en nergens van de kielbreuk. Wat ons opvalt aan de berichtgeving is dat geen enkele krant zich de vraag stelt hoe het in godsnaam mogelijk is dat een zeiljacht zomaar kapseist? Er wordt zelfs amper aandacht besteedt aan de kielbreuk en de gevolgen ervan.
Omgeslagen boot, gekapseisde boot, luchtbel… maar nergens sprake van oorzaken of kielbreuk.
De laatste jaren neemt het aantal ongevallen met kielbreuken steeds meer toe. Een kielbreuk is bijna altijd fataal voor de opvarenden en kan het best vergeleken worden met het afbreken van een vliegtuigvleugel tijdens de vlucht.
Het lijkt ons van primordiaal belang om een internationale onderzoekscommissie in het leven te roepen dat dit soort ongevallen nauwkeurig onderzoekt en nagaat hoe dit in de toekomst kan vermeden werden naar analogie met de luchtvaart. Al te vaak wordt er nogal luchthartig omgesprongen met kielconstructies, is er nauwelijks controle op en kan iedereen naar eigen goeddunken aan de slag met ontwerpen. Ook bij oudere zeiljachten of renovatiewerkzaamheden is er geen sprake van controle.
Wat we weten over Laurent Camprubi
Laurent Camprubi (62) is een Franse zeiler die we sinds 2010 zien opduiken in wedstrijdresultaten die zich vooral afspelen op de Middellandse Zee. Hij werd ondermeer in 2014 IRC kampioen double handed zeilen.
De laatste jaren zeilt Laurent Camprubi vooral in de Class 40. In 2021 werd hij nog 24ste tijdens de Transat Jacques Vabre.
Wat we weten over de Class 40 Groupe Berkem
- Class 40 nummer: 179
- Ontwerpplan: Cape Racing scow 40
- Ontwerper: E. Bertrand
- Bouwer: Cape Racing Yachts
- Eerste tewaterlating: 2022
- Meer info: https://www.class40.com/en/bateaux/179-groupe-berkem.htm
- MMSI: 228107740
- Vlag: Frans