FOD Mobiliteit en Vervoer sleutelt aan reglementering zeilwedstrijden op zee

 • Author: Ice
  Date: di, 24/04/2018 - 21:25
  Tags:
FOD Mobiliteit en Vervoer

Zoals we eerder berichtten stuurde de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer op 20/03/2018 een mededeling rond naar de organisatoren van wedstrijden, groeps- en ontspanningsactiviteiten op zee met daarin een aantal maatregelen die de veiligheid tijdens deze activiteiten op zee moeten verhogen. Na overleg met de pleziervaartsector stuurt FOD Mobiliteit en vervoer bij.

Dit resulteerde in een nieuwe ‘omzendbrief pleziervaart 2018/01’. Een aantal zaken i.v.m. zeilwedstrijden op zee zijn aangepast.

In het kort komen de wijzigingen erop neer dat:

Voor de deelnemers

 • De verplichting om een EPIRB aan boord te hebben voor evenementen buiten de 6 mijls zone is pas vanaf 1 januari 2019 verplicht. Dit geldt niet voor de toervaart. Deze vaartuigen vallen onder een standaard wettelijke uitrusting.

 • Reddingsvlot aan dek is verplicht voor vaartuigen die gebouwd en afgeleverd zijn na juni 2001. Oudere jachten mogen, een reddingsvlot onder het dek hebben als het minder dan 40 kg weegt en als het veilig opgeborgen is dicht aan de kajuitstrap. Dit geldt niet voor toervaarten, deze vaartuigen vallen onder een standaard wettelijke uitrusting.

Voor de organisatoren

 • De bemanningslijsten moeten niet meer op voorhand overgemaakt worden maar dienen in geval van incidenten dadelijk beschikbaar te zijn.

 • Bij activiteiten dichtbij de kust (< 2 zeemijl) waarvan in de vergunning sprake is van begeleidingsvaartuigen, dient de organisator toezicht te houden op het dragen van reddingsvest voor zover praktisch mogelijk.

 • Er moet bij minstens 20% van de deelnemers gecontroleerd moet worden op de basis veiligheidsuitrusting (reddingsvesten, alarmering, communicatie, EPIRB of alternatief, reddingsvlot) en hiervan moet een record bijgehouden worden.

Als laatste meldt de FOD Mobiliteit en vervoer in haar rondschrijven dat de organisator niet verantwoordelijk is voor de correcte veiligheidsuitrusting of het correct gebruik door de deelnemers.

De volledige omzendbrief kan u onderaan dit bericht downloaden.

Uitrusting aan boord

Bovenop de verplichtte wettelijk uitrusting, de reglementen van de organisator of de wedstrijdreglementen, blijven de volgende vereisten van kracht:

  Elke wedstrijd wedstrijd < 2 zeemijl wedstrijd > 2 zeemijl wedstrijd > 6 zeemijl
Deelnemerslijst per vaartuig X X X X
Reddingsvest aan in kuip of dek X X X X
Alarmering     X  
Alarmering en communicatie       X
EPIRB (vanaf 1/1/2019)       X
Reddingsvlot aan dek (boten na 2001)       X

Foto: batur.be

Attachment
Bijlage Grootte
Omzendbrief pleziervaart 2018_01 254.5 KB
Labels

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: