VIDEO: Antwerp Race vol spektakel dankzij harde wind

Ballista

De Antwerp Race heeft zaterdag te maken gehad met flink wat wind. Het extreme weer zorgde voor spectaculaire beelden onderweg en aan de finish.  

De start in Breskens verliep zonder noemenswaardige incidenten. De bui was net gepasseerd, de zon kwam piepen en het zag ernaar uit dat het weer al bij al nog wel zou meevallen. Onderweg naar Terneuzen kregen de zeilers wat hen beloofd werd: wind. Wij moesten terug naar de volgende start maar zagen in de verte spinnakers ontploffen en boten plat geslagen worden.

Antwerp Race

Spinnakers en gennakers

Vooral tijdens de ruime rakken kregen de deelnemers het zwaar te verduren. Enkele ego’s maar ook geldbuidels liepen flinke deuken op toen spinnakers uit hun lijken vlogen, rond de voorstag draaiden en gennakers alle kanten op fladderden.

Antwerp Race

Druk scheepvaartverkeer

Na de Overloop van Valkenisse zorgde druk scheepvaartverkeer er dan weer voor dat de vloot niet integraal kon oversteken naar de Schaar van de Noord. Sommige boten speelden hierdoor een podiumplaats kwijt. Schelde Zeilen kan frustrerend zijn.  

Antwerp Race

Triki haalt officieus Line Honours

We zagen Triki van Bart Gabriel onmiddellijk na het startsein uit de startblokken schieten en konden het jacht amper bijhouden met de RIB. De trimaran ging dan ook met de line honours lopen al was het niet officieel.  Volgens de Antwerp Race sailing instructions is deze prijs voor de snelste monohull gestart in Breskens.

Triki

Officieel was het Boudragon van Hans Bouscholte die de eer toebedeeld kreeg. Een nieuw snelheidsrecord zat er echter deze keer voor de gemodificeerde VOR 60 niet in.

Boudragon

Vlak onder de scheldekaaien

Door de harde wind kwam de vloot bijna gelijktijdig aan in Antwerpen. Dit leverde een mooi schouwspel op. Alle zeiljachten passeerden vlak langs de scheldekaaien om het laatste kruisrak zo tactisch mogelijk uit te spelen. Wie op dat moment langs de Scheldekaaien liep kon de jachten bijna aanraken.  

 

Veel volk en leuke sfeer aan het event dorp

Er was veel volk op de been tijdens de prijsuitreiking. Het grote scherm met video droeg bij tot de algemene sfeer na de wedstrijd. Bovendien had Duvel Moortgat voor voldoende drank gezorgd voor en tijdens de prijsuitreiking. De deelnemers konden terecht voor een hapje en een drankje aan de foodtrucks en ondanks de wind en de regen maakte de deelnemers daar gretig gebruik van.

Twee lichtingen en bier om het leed te verzachten

De pechvogels die niet op tijd door de sluis konden en dus buiten moesten wachten op de tweede lichting kregen als troost een sixpack in de kuip gesmeten om het leed wat te verzachten..

De RIB van Duvel bleef op de rivier tot de tweede deuren open gingen om zeker alle deelnemers te kunnen bedienen die lang moesten wachten.

Water en video

Op de videobeelden was het even wachten. Technologie en water is nooit een gelukkig huwelijk gebleken. Ook dat van ons stond gisterenmiddag danig onder druk vooral toen duidelijk werd dat natte camera’s en computers niet zo efficiënt communiceren. we hopen dat de gezelligheid, de sfeer en de leuke traktatie van Philippe Moortgat het wachten heeft goedgemaakt.

Beelden aanvragen via ClubRacer

Er zijn alweer veel mooie en spectaculaire beelden gemaakt van jullie boten en acties. Aanvragen kan via het ClubRacer café. De beelden worden vervolgens in ons Vimeo Kanaal opgeladen en daarna in een speciaal ClubRacer bericht geplaatst, vandaar uit kunnen jullie onbeperkt en gratis sharen, liken en delen op je eigen pagina's.

Gewoonlijk krijgen we veel aanvragen binnen. We zetten de aanvragen in een lijst op chronologische volgorde en proberen alle beelden binnen de week verwerkt te krijgen.

Top 3 uitslagen Antwerp Race

CR 6

 1. NOORDWIND  -  Roy van Aller
 2. ...?
 3. FAMOUS GULL  -  Frank Van Den Berghe

CR 5

 1. AMBIANCE  -  Peter Verdegem
 2. PEANUTS  -  Dirk Van den Berghe
 3. KARNA  -  Yves Anrys

CR 4

 1. DU CIEL  -  Harrold Van den Hemel
 2. FAMOUS GULL II  -  Mark van Driel
 3. SCHELDESPETTER  -  Maarten de Pooter

CR 3

 1. SALTY DOG  -  René Bollen
 2. PRINCE de PETARCQ  -  Bert Janssen
 3. AMAZONE  -  Thomas Serck

CR 2

 1. DEHLIRIOUS  -  Arjan Overbeeke
 2. BLIND FATH  -  Marnix Lippens
 3. WALHALLA  -  Philip De Cort

CR 1

 1. MAGIC WIND  -   Robert Tan
 2. PLAYSTATION   -   Luc Feremans
 3. XTRMLY  -  Arnaud Van Schoote

Sportboten

 1. GRIJZE PLAAG  -  Martin Baas
 2. JAX  -  Tom Bogaert
 3. BOOMBASTIC  -  Gert Goossens

Multihull

 1. TRIKI  -  Bart Gabriel

IRC 3

 1. FARTHER BRUIN  -  Jan-Jakob Muyts
 2. ZARAFA  -  Iwan Vermeirsch
 3. GENERAL TAPIOCA  -  Philippe Pilate

IRC 2

 1. PROPAGANDA  -  Benoit Cornet
 2. LETITGO 3  -  Willem Johannesma
 3. CANJOTTO  -  Luc Verstraete

IRC 1

 1. NEW FRONTIER  -  Jan Bart
 2. BATELEUR  -  Marco Bat
 3. IL CORVO  -  Astrid de Vin

Line Honour Trofee

 1. BOUDRAGON (IRC 1)
 2. MAGIC WIND (CR 1)
 3. RAQUERO (CR 1)

Loyalty Award

 1. Willy Walscharts

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: