Light Vessel Race

De Light Vessel Race is sinds 2018 terug een korte baan wedstrijd. De organiserende club RBSC Zeebrugge kwam in 2017 in het nieuws met het dodelijke ongeval met zeiljacht Capella tijdens de Light Vessel race. Het FOSO publiceerde in 2018 een rapport over dit ongeval en bracht grove nalatigheden aan het licht bij de wedstrijdorganisatie en wedstrijdleiders van de RBSC.

Winnaars Light Vessel Race 2022
Ice

Afgelopen weekend werd de Light Vessel Race vanuit Zeebrugge gezeild. Er deden een bedroevend laag aantal deelnemers mee. Tien jachten in IRC en vijf in CR zeilden de vlindervormige baan tussen Zeebrugge en Cadzand. Zijn dit de laatste stuiptrekkingen van het ONZK aan onze Belgische kust? Is de drempel te hoog? Of hebben de zeilers er geen zin meer in? 

 

Light Vessel Race
Een correspondent

24 zeiljachten verdeeld in drie klassen waarvan 12 zeiljachten in CR, 9 in IRC 1-2 en 3 in IRC 3 kwamen aan de start van de Light Vessel Race - Shielmartin Race.

Light Vessel Race
Een correspondent

Tijdens de  Light Vessel - Shielmartin Race kunnen alle wedstrijdzeilers met kajuitzeiljachten op zaterdag 3 juli hun hart weer ophalen op het water. De Light Vessel Race zal een lange-afstandswedstrijd worden open voor alle IRC zeilers. Alle CR zeilers zeilen een long distance wedstrijd met de Shielmartin Race.

Light Vessel Race 2019
Ice

Als racetraditie en moderne formules elkaar raken ontstaat er een nieuwe zeilrealiteit. Zo kan je de mix van de classieker Light Vessel race en de redelijk jonge Shielmartin race omschrijven. Wegens de magere opkomst miste dat evenwel glans. Het deelnemersveld telde slechts 25 boten, 14 in CR en 11 in IRC.

Shielmartin Race
Een correspondent

Dit jaar tijdens het weekend van 6 en 7 juli zullen de Light Vessel Race en de Shielmartin Race samensmelten tot 1 weekend.

Lightvessel Race
Ice

Dit weekend is de Royal Belgian Sailing Club gastheer voor het OBK IRC met de Lightvessel Race. Deze wordt gezeild vanuit Zeebrugge. Er worden een mix van wedstrijden voor de kust van Knokke-Heist tot aan de Scheldemonding georganiseerd. De wedstrijd is tegelijk ook het derde evenement van het Open Noordzeekampioenschap.

Light Vessel Race
Ice

Op 30 juni en 1 juli wordt de Light Vessel race vanuit Zeebrugge gezeild. De organiserende jachtclub RBSC heeft beslist om dit jaar geen lange afstandsrace meer te organiseren, er zullen windward / leeward & wedstrijden gezeild worden dicht onder de kust.

RBSC in de fout
Ice

RBSC en schipper / eigenaar Frans Maas in de fout. Uit het zopas vrijgegeven FOSO onderzoek komt naar voren dat een opeenstapeling van nalatigheden het drama veroorzaakte dat zich vorige zomer afspeelde voor de Belgische kust en dat uiteindelijk drie mensenlevens kostte.

Light Vessel Race
Ice

Na de gebeurtenissen van de Light Vessel Race 2017, waarbij drie bemanningsleden verdronken en de overlevenden zes uur op hulp moesten wachten op de romp van hun omgeslagen boot, besloot de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer om de regels voor zeilwedstrijden te verstrengen.  Heeft de organiserende club RBSC aandeel in het rigide aanhalen van deze regels? Bovenstaande vraag deed ons besluiten om twee gevoelige interviews alsnog te publiceren.

wedstrijdorganisatie zeilwedstrijd en Stijn Reunis
Ice

Na het dramatische ongeval met de Capella in juni 2017 volgde een povere debriefing door de RBSC die voornamelijk de zeilers wil belasten met alle verantwoordelijkheid. Nu legt de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer de organisatoren van zeilwedstrijden en groeps- en ontspanningsactiviteiten op zee nieuwe regels op. We konden vandaag de nieuwe Mededeling Vergunningen 2018 inkijken en die zijn niet mals.