[VIDEO] Zeiljacht strandt voor de kust van Zeebrugge: drie zeilers gered

zeiljacht Mariposa Sigma 362

Maandagmorgen omstreeks 10:30u  is een zeiljacht in moeilijkheden geraakt voor Zeebrugge. Toen deze te dicht onder de kust zeilde raakte het een zandbank, brak de kiel af en kapseisde. De Sea King reddingshelikopter pikte twee zeilers op waaronder één mindervalide man. Een derde zeiler werd gered door een boot van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst.

De reddingsactie speelde zich af voor de Oostelijke Strekdam in Zeebrugge, ongeveer een 0,7 mijl in zee. De Mariposa, een Sigma 362 zeiljacht uit Nieuwpoort, kwam er in de problemen nadat het was vastgelopen op een zandbank. Aan boord waren drie personen, waaronder één mindervalide man verlamd aan de benen. De wind kwam uit het noorden met windkracht 7 en er stond een woelige zee.

De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst werd ter plaatse geroepen. Maar toen zij bij het gestrande zeiljacht aankwamen, brak de kiel af en kapseisde het jacht. Twee mannen, waaronder de mindervalide man, belandden in het water. Ze slaagden er niet in zich vast te klampen aan de romp van het jacht. “De Sea King vertrok meteen vanuit Koksijde”, zegt Réjane Gyssens van het MRCC te Oostende aan het VTM Nieuws.

“De twee personen in het water werden aan boord gehesen van de Sea King. Zij werden daarna overgevlogen naar het ziekenhuis van Veurne voor verzorging. Ze stellen het allebei goed en raakten enkel licht onderkoeld. De andere opvarende werd meegenomen met de Straffe Hendrik en werd afgezet in de haven van Blankenberge.”.

Het zeiljacht Mariposa strandde uiteindelijk vlak voor de kustlijn van Heist. Het bergen van het zeiljacht was geen makkelijke klus voor de Brandweer van Knokke

Mariposa Sigma 362

Mariposa Sigma 362

Foto's: Jef s'Jegers
Video: Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: