Transat Jacques Vabre: aftrap naar start van de race op 7 november is gegeven

Jonas Gerckens klasse40 Transat Jacques Vabre

De aanloop naar de start van de Transat Jacques Vabre race is zaterdag 30 oktober van start gegaan met de officiële opening van het race-dorp. Duizenden fans worden de komende week verwacht om de boten en attracties in het hart van Le Havre te bezoeken. Als aftrap naar de legendarische race volgt hier een korte inleiding en mini-gids. 

Wat is de Transat Jacques Vabre Race?  
Eigenlijk zijn het 4 races in één. In de Transat Jacques Vabre racen 4 verschillende bootklassen over de Atlantische Oceaan. Elke klasse wint zijn eigen trofee.
De non-stop race start in de Noord-Franse havenstad Le Havre op 7 november en finisht in Martinique in het Caribisch gebied. Dit jaar nemen 158 schippers uit 13 landen het tegen elkaar op met 79 boten. 

Bootklassen
Er zijn twee monohull-klassen - de IMOCA en de Class 40.
De multihulls worden vertegenwoordigd door de Ultims en de Ocean Fifty trimarans.

Beroemde namen
Het is onmogelijk om de rocksterren van het Franse zeilen te missen. Hun boten, aangemeerd in het wedstrijddorp, worden over het algemeen omringd door honderden fans die de schepen bewonderen en hopen op een selfie.
Onder de grootste namen bevinden zich Vendée Globe-winnaars Yannick Bestaven, Armel le Cléac'h en Francois Gabart, America's Cup-schipper Franck Cammas en Volvo Ocean Race-winnaar Charles Caudrelier.

Er zijn ook veel schippers met grote namen van over de hele wereld.

Giancarlo Pedote, winnaar van de race in 2015, leidt de Italiaanse strijd in de IMOCA-klasse, terwijl de Brit Sam Davies voor de zevende keer aan de race deelneemt. Isabelle Joschke uit Duitsland eindigde eerste en tweede in haar vorige Transat Jacques Vabre-races en keert terug aan boord van haar IMOCA MACSF.

De Brit Sam Goodchild is de enige niet-Fransman in de zeven boten tellende Ocean Fifty-vloot.

Jonas Gerckens
Voor België zal Jonas Gerckens deelnemen. Jonas, die onlangs kampte met een blessure zal niettemin meedoen in de Class 40. Jonas en zijn co-skipper Benoit Hantzperg mikken op de TOP 10 aan boord van de VOLVO 164, de gloednieuwe boot (Class 40) heeft pas in mei 2021 de werf verlaten. 

ClubRacer vertrekt zaterdag zelf naar Le Havre en zal Jonas interviewen tijdens zijn laatste uren voor het vertrek. 

We kijken ook uit naar de prestaties van Denis Van Weynbergh die dit jaar deel zal nemen aan de Transat Jacques Vabre in de IMOCA klasse met de Les Laboratoiredebiarritz.  Eerder deden we al een oproep om de zeiler te steunen met zijn project. Plan is om uiteindelijk deel te nemen aan de Vendée Globe van 2024. 

Route
Alle boten starten samen, splitsen zich dan op om verschillende routes te volgen en komen vervolgens weer samen voor een tribune-finish bij Martinique.
De kortste route van 4.600 mijl gaat naar de Class 40 boten, de langste van 7.500 mijl naar de Ultims. 
Verwacht wordt dat de race tussen 14 en 23 dagen zal duren.

Geschiedenis
De TJV werd voor het eerst gevaren in 1993 en vindt om de twee jaar plaats.
Dit is de eerste keer dat de race finisht in Martinique.

De race is oorspronkelijk geïnspireerd op de routes van de klipperschepen die koffie naar Le Havre brachten.

eSAILING
De race kan ook digitaal gevaren worden via een eSailing-versie die plaatsvindt op virtuele wateren.
Schrijf je in en neem het op tegen de echte schippers! 

https://www.virtualregatta.com/fr/

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: