Kielbreuken

Kielbreuk

Wanneer een kiel afbreekt bij een zeiljacht is onmiddellijk kapseizen hoogst waarschijnlijk. Bij kielbreuken zijn er meestal dan ook dodelijke slachtoffers.

Waarom breken kielen af?
Kielen zijn de laatste jaren veel smaller, dieper en aan de onderkant voorzien van een zware bulb. Dit zorgt ervoor dat de kracht op de connectie met de romp veel groter is geworden.

Foutieve ontwerpen, slechte constructie technieken, aan de grond lopen, slechte herstellingen en extreme zeilomstandigheden zijn de meest voorkomende oorzaken van kielbreuken.

De continue zoektocht naar meer prestaties bij moderne zeiljachten zorgt ervoor dat zij eerder slachtoffer worden dan meer traditionele ontwerpen zoals een S spant.

Wat kunnen we er aan doen?
Een grote verantwoordelijkheid blijft bij de ontwerper en constructeur. Er is nood aan beter ontworpen kielconstructies, betere en duurdere bouwmethodes, meer inspecties en goed uitgevoerde herstellingen nadat een zeiljacht met kiel aan de grond is gelopen.

De eigenaar gaat ook niet altijd vrijuit want in vele gevallen wordt aan de grond lopen niet vermeld in het logboek en zeker niet als de boot verkocht wordt. Sensoren die abnormale impacts detecteren en registeren in een zwarte doos zouden hiervoor een oplossing zijn. Eenvoudiger kan ook met kielbouten of sensoren die van kleur veranderen wanneer ze overbelast zijn geweest.

Een overzicht van kiel falen (niet compleet):

- 2018 Max Fun 35 (Team Heiner III)
- 2018 Davidson 50 (Finistere), 2 doden
- 2017 Frans Maas ontwerp (Capella), 3 doden
- 2017 Class 950 (Illumina 12)
- 2016 Van De Stadt (Talagoa), 2 doden
- 2015 Oyster 825 (Polina Star III)
- 2015 MaxFun 25 (Evapko)
- 2014 Beneteau First 40.7 (Cheeky Rafiki),4 doden
- 2013 Bavaria 390
- 2013 Open 60 (Virbac-Paprec)
- 2013 Spirit 41
- 2012 J/39
- 2011 Juan K 100 (Rambler)
- 2008 Open 40 (Hayai)
- 2008 Cape Fear 38, 1 dode
- 2007 MaxFun 35 (Hooligan V), 1 dode
- 2007 JUAN K. IRC 55
- 2005 Bavaria Match 42
- 2005 Fast 42, 6 doden
- 2004 Bavaria Match 38
- 1991 De Ridder 47
- 1989 Farr One Ton (Ran)
- 1989 Goddard Half ton (Planet X)
- 1989 Beneteau Frers 50 IOR (Promotion)
- 1985 Ron Holland 75 maxi (Drum)

Hieronder een overzicht van onze berichtgeving over kielbreuken en kielproblemen bij zeiljachten:

LCE Showtime
Ice

Australian Sailing, de Australische zeilfederatie, heeft besloten om een onderzoek in te stellen naar de kielbreuk van het zeiljacht LCE Showtime. Men wil een volledig verslag van de feiten maken en leren uit het incident.

LCE Showtime
Ice

De eerst kielbreuk van 2020 is een feit. Terwijl de 628 zeemijl lange Sydney Hobart Yacht Race relatief mild was in 2019 is de Noordelijke route huiswaarts langs de Australische kust dat zeker niet. Maar liefst 3 zeiljachten hebben op 5 januari in een tijdspanne van slechts 30 minuten een noodoproep uitgezonden.

Comet 45
Ice

Het rapport van de Britse Maritime Accident Investigation Bureau (MAIB) over de kielbreuk en het kapseizen van het zeiljacht Tyger of London (Comet 45) benadrukt vooral de zwakke punten van de kielconstructie. Om die reden wil de Britse overheid betere ISO-normering en Europese richtlijnen voor pleziervaartuigen ontwikkelen en zo de veiligheid verhogen.

Ran Tan II
Ice

De Elliott 50, Ran Tan II, het racejacht van Brian Petersen verliest de kiel tijdens de tocht van thuiswater Auckland (NZL) naar Los Angeles (VS) voor de 2019 Transpac Race.

Max Fun 35 Team Heiner
Ice

Voor de kust van Neeltje Jans is maandagochtend het Max Fun 35 zeiljacht Team Heiner III gekapseisd en gezonken. De kiel onder de boot brak af. De KNRM kwam in actie om de opvarende te redden. Bij de reddingsactie belandden twee KNRM-medewerkers in het water, maar zij konden ook worden gered.

zeiljacht Mariposa Sigma 362
Ice

Maandagmorgen omstreeks 10:30u  is een zeiljacht in moeilijkheden geraakt voor Zeebrugge. Toen deze te dicht onder de kust zeilde raakte het een zandbank, brak de kiel af en kapseisde. De Sea King reddingshelikopter pikte twee zeilers op waaronder één mindervalide man. Een derde zeiler werd gered door een boot van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst.

proces Cheeki Rafiki
Kat

In het proces tegen Douglas Innes, de voormalige baas van Stormforce Coaching heeft de jury zich teruggetrokken om een oordeel te vellen over de beschuldigde. Stormforce coaching beheerde De Beneteau First 40.7 Cheeki Rafiki. Het zeiljacht kapseisde na kielbreuk in 2014 op de Atlantische Oceaan. Vier opvarenden kwamen daarbij om het leven.

 

RBSC in de fout
Ice

RBSC in de fout: uit het zopas vrijgegeven FOSO onderzoek komt naar voren dat een opeenstapeling van nalatigheden het drama veroorzaakte dat zich vorige zomer afspeelde voor de Belgische kust en dat uiteindelijk drie mensenlevens kostte. Uit het onderzoek blijkt dat de Light Vessel Race wedstrijdorganisatie, Royal Belgian Sailing Club of kortweg RBSC, tekenen vertoonde van verregaande nonchalance. Ook de schipper / ontwerper van de Capella gaat niet vrijuit.

werkgroep kielbreuken
Ice

Word Sailing, de internationale zeilfederatie, was  in 2017 al gestart met een werkgroep rond kielontwerp, constructie en bevestiging. Het doel van deze werkgroep was om de zwakke punten te identificeren die aanleiding kunnen zijn van structurele kielbreuken bij seriebouw en custom zeiljachten. Deze werkgroep werd onlangs uitgebreid om ook de recente ongevallen met kielbreuken te onderzoeken.

Oyster 118
Kat

Het Britse Oyster Yachts, dat vorige maand zijn activiteiten stop zette nadat het failliet was gegaan, is overgenomen door zakenman Hadida. De werf ging op de fles na de schadeclaims van de Polina Star. Het jacht zonk na constructie- en ontwerpfouten die resulteerden in het falen van de kiel.